Työmarkkinapolitiikan syksyn tärkeät aiheet
PAIKALLINEN SOPIMINEN Työministeri Arto Satonen esitteli 5.9. eduskunnalle lähtevän lakiehdotuksen paikallisen sopimisen laajentamisesta. AKT:n kannanotossa sanottiin suoraan, että lakiehdotuksella heikennetään merkittävästi työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla. Erityisesti uhataan kahta asiaa eli yleissitovuutta ja luottamusmiehen asemaa.
AKT on järjestelmällisesti vastustanut paikallisen sopimisen laajentamista järjestäytymättömiin yrityksiin. Muutos heikentäisi työntekijöiden oikeuksia. Suurin pelko on pitkällä tähtäimellä koko työehtosopimusjärjestelmän yleissitovuuden mureneminen eli työnminiehtojen menettäminen.
---
YHTEISTOIMINTALAKI Hallitus tavoittelee muutosta, että yt-lakia sovellettaisiin jatkossa vain yli 50 henkeä säännöllisesti työllistäviin yrityksiin. Tällä hetkellä yt:t on käytävä yrityksissä, joissa on 20 työntekijää. Muutosneuvottelujen vähimmäiskestoa halutaan lyhentää puolella. Nykyisin aika on tapauksesta riippuen vähintään kuusi viikkoa tai 14 päivää. AKT on vastustanut muutoksia käytännössä muutokset heikentävät työntekijöiden asemaa, mahdollisuuksia neuvotella – ja nopeuttaisivat irtisanomisia.
---
VIENTIMALLI Työ- ja elinkeinoministeriö on toimittanut lainsäädännön arviointineuvostoon lakiluonnoksen sovittelujärjestelmän kehittämisestä 23.8. Lakimuutos vaikuttaisi valtakunnansovittelijan, sovittelijoiden ja sovittelulautakunnan toimintaan. Hallituksen tavoite on saada esitys eduskunnalle syyskuussa. Lakimuutosta on vastustettu, koska se heikentäisi ammattiliittojen neuvottelumahdollisuuksia ja sitoisi valtakunnansovittelijan kädet.
---
TYÖSOPIMUSLAKI Työsopimuslaista valmistelussa on merkittäviä muutoksia, joita niin AKT kuin muut SAK:n liitot ovat #PainavaSyy -kampanjalla ja lakoilla vastustaneet. Pöydällä ovat määräaikaisuuden perusteet eli miten henkilöön liittyvä irtisanominen voitaisiin toteuttaa ilman ns. painavaa syytä. Hallituksen tavoite on myös, että työntekijän palkkaaminen määräaikaiseksi vuodeksi onnistuisi ilman erillistä perustetta. Lomautusilmoitusajat halutaan muuttaa minimissään 7 päivään – mitä voitaisiin noudattaa työehtosopimuksissa olevista määräyksistä riippumatta eli kyseessä olisi pakkolaki. Myös henkilöiden takaisinottovelvollisuus poistuisi alle 50 hengen yrityksiltä. Tämäkin olisi tes-määräyksistä riippumatta eli kyseessä olisi pakkolaki.
---
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto seuraa ja ottaa kantaa näihin työelämälainsäädännön muutoksiin. Lue näistä työmarkkina-asioista sekä syksyn tapahtumista: AKT:n satamapäivistä, linja-autopäivistä, huolintapäivistä sekä AKT:n kannanotoista AKT-lehdestä sekä verkkolehdestä aktlehti.fi