Onko mepillä todellista vaikutusvaltaa?
EU tunnetaan ”kurkkudirektiiveistä” ja moni ajattelee, ettei pienellä maalla ole siellä vaikutusvaltaa. Onko näin? Voiko yksittäinen parlamentin jäsen vaikuttaa? Kysyimme asiaa ensimmäisen kautensa jälkeen jatkoon pyrkivältä Eero Heinäluomalta.
Eero Heinäluoma (sd) rankattiin sijalle 26 kaikkiaan 705 mepistä eli Euroopan parlamentin jäsenestä EU Matrix-tutkimusyhtiön tekemässä vertailussa. EU Matrix mittaa meppien muodollista ja epämuodollista johtajuutta, lainsäädäntötyötä, poliittista verkostoitumista, valiokuntajäsenyyksiä ja äänestyskäyttäytymistä.
Heinäluoma itse uskoo pärjänneensä hyvin, koska on onnistunut pääsemään merkittäviin tehtäviin. Hänet valittiin esimerkiksi ainoana suomalaisena oman poliittisen ryhmänsä (S&D) johtoryhmään rahastonhoitajaksi. Johtoon kuuluminen antaa jo itsessään tietyn mahdollisuuden vaikuttaa. Myös valiokunnissa on eroja.
–Ne valiokunnat, jotka tekevät lainsäädäntöä tai jakavat rahaa, ovat tärkeämpiä. Sitten on valiokuntia, jotka toimivat enemmän julkilausumapohjalla, kiteyttää Heinäluoma.
EU Matrixin arvioinnissa katsotaan, kuinka paljon meppi on ollut mukana lakivalmistelussa ja mitä vastuuta tällä on ollut. Heinäluoma on toiminut yli 20 ryhmässä pääneuvottelijan asemassa. Hän on päässyt vaikuttamaan esimerkiksi rahanpesulainsäädäntöön, sijoituksiin ja Brexitin rahanjakoon liittyvissä asioissa.
Yksittäinen parlamentin jäsen voi siis vaikuttaa. Se kuitenkin edellyttää omaa aktiivisuutta. Äänestäjän kannattaa myös muistaa, että suurikaan näkyvyys ja julkisuus EU-asioissa Suomessa ei automaattisesti tarkoita vaikutusvaltaa parlamentissa.