
Oivia neuvoja työpaikan muutostuskaan
Työelämän rakenteiden jytistessä muutoksia voi viedä läpi helpommin, kun kaikilla on sama ymmärrys tilanteista, kertoo tuore kirja.
Kuuntele duunaria ja menesty -kirja on lähtenyt liikkeelle kirjoittajansa omista havainnoista.
“Olen viettänyt työurani erilaisten organisaatiomuutosten liepeillä. Olen kuullut johtajia ja työntekijöitä ja ihmetellyt, miten periaatteessa yksinkertaiset asiat on saatu niin pahasti solmuun”, sanoo Marjo Pihlajaniemi.
Yritysjohtajat tulevat tehtäväänsä yhä useammin opintojen kautta. Heillä ei ole omakohtaista kosketusta duunarityöhön, ja siksi duunarin johtaminen voi olla vaikeaa. Muutos voi mennä pieleen monessa kohtaa: luullaan, että kaikilla on sama tilannekuva tai kuvitellaan, että viisautta on vain johtoryhmässä. Pahinta on, ettei ymmärretä tunteiden merkitystä.
“Kirjaa kirjoittaessa se nousi vahvasti esiin. Muutos – pahimmillaan muutosneuvottelut – ei voi olla vain teknistä suorittamista. On helppo puhua numeroista, mutta jos ohitetaan ihmisten tunteet, voidaan tehdä isoa vahinkoa”, sanoo SAK:n viestintäpäällikkönä työskentelevä Pihlajaniemi.
Kuilua johtajien ja työntekijöiden ymmärryksen välillä saadaan kurottua umpeen, kun johtajat jalkautuvat työmaille ja töiden äärelle.
“Bussikortiton johtaja ei voi tietysti ajaa bussia, mutta hän voi kysellä töiden luonteesta. Kiinnostuksen pitää olla säännöllistä, koska yllättävät mitä sinä oikein teet -lähestymiset voivat herättää työntekijässä tunteen, että häntä epäillään jostain.”
Perusteltu muutos pelottaa vähemmän
Pihlajaniemi kirjoittaa, että paras muutoskestävyys rakennetaan etukäteen.
“Työntekijät eivät pidä muutoksia pahana, jos niiden tarve ja taustat ymmärretään. Viestinnässä on tältä osin parantamista.”
Hyviä asioita tapahtuu, kun vuoropuhelu on kunnossa. Esimerkkejä löytyy kirjastakin, myös kuljetusalalta. Kun työntekijät pääsivät osallistumaan työturvallisuusasioiden havainnointiin ja raportoimiseen ja se vielä johti toimenpiteisiin, yrityksen keskustelukulttuuri parani.
Yrityksessä työskentelevä haastateltava sanoo kirjassa, että “näin asioita saadaan kuntoon, mutta se auttaa myös näkemään, että ne ovat minunkin vastuullani”.
Kuuntele duunaria -kirja on hyvin jäsennelty teos, jossa on oivallisia listauksia, kiteytyksiä ja ohjeita, joita on helppo ottaa käyttöön jokaisen omalla työpaikalla.
“Uskon ihmisyyteen, en usko että kukaan johtaja haluaa huonoja muutoksia. Muutosta ei voi viedä läpi nopeasti takaisin arkeen -ajattelulla.”
Kuuntele duunaria & menesty —
Opas muutoksenkestävään organisaatioon
(Vastapaino)