”Käsi pystyyn virheen merkiksi”
Jari Sivula kokee, että äänesti kaksissa viime vaaleissa väärin. Hänestä tavallisen työntekijän on vaikea nähdä vaalipuheiden taakse.
Kun perussuomalaisten puheenjohtaja vuonna 2017 vaihtui Timo Soinista Jussi Halla-ahoon, haminalainen ahtaaja Jari Sivula innostui. Hän ajatteli, että puolueella oli edessään tyhjä pöytä ja mahdollisuus tarjota Suomen politiikkaan uusi vaihtoehto.
Kaksissa eduskuntavaaleissa sen jälkeen Sivula äänesti perussuomalaisia.
– En ollut ollut aiemmin ollut kiinnostunut politiikasta, mutta kun ryhdyin aktiiviseksi ammattiyhdistysasioissa, yhteiskunnalliset asiat tulivat tutummiksi. Valitsin perussuomalaiset sen perusteella, mitä he lupasivat, eli että pidetään Suomen, suomalaisten ja vähävaraisten puolta, Sivula kertoo.
Tällä vaalikaudella hän on tullut toisiin ajatuksiin.
– Eipä se mennyt yhtään niin kuin luvattiin. Perussuomalaisten politiikka on ollut tosi raakaa varsinkin työntekijöitä ja vähäosaisia kohtaan. Otetaan niiltä, jotka ovat ennestään heikoimmilla, Sivula sanoo.
Moni duunari on pettynyt
Suomessa ei ole tyypillistä puhua ääneen siitä, ketä äänestää – eikä myöskään myöntää, jos kokee olleensa väärässä. Jari Sivula tekee molemmat, koska hän arvelee ja tietää, ettei ole ainoa perussuomalaisiin pettynyt duunariäänestäjä.
– Olen keskustellut monien samalla tavalla ajattelevien kanssa.
On vaikeaa nähdä, mitä puolueet oikeasti ajavat.
Hän kertoo, ettei tavallisen työntekijän ylipäätään ole kovin helppo nähdä vaalipuheiden taakse ja tehdä puoluevalintaa tiedon pohjalta.
– Koska olen ollut ay-toiminnassa pitkään mukana, olen saanut sieltä paljon tietoa ja ymmärrystä yhteiskunnan toiminnasta. Se on auttanut tosi paljon. Mutta jos et ole aktiivi, kyllä se on hyvin vaikeaa nähdä, mitä puolueet oikeasti ajavat ja miten esimerkiksi joku nyt tehtävä päätös vaikuttaa muutaman vuoden päästä.
– Vaatisi ihmiseltä hirveästi aktiivisuutta ottaa selvää, Sivula sanoo.
Ei tuskaa eikä häpeää
Seuraavissa vaaleissa Jari Sivula äänestää jotakin muuta puoluetta kuin perussuomalaisia. Mitä, sitä hän ei vielä tiedä.
Sivula kertoo, että ”takinkääntö” ei tunnu mitenkään vaikealta.
– Ei minulle tuota tuskaa tai häpeää sanoa, että äänestin väärin. Jos ihminen tekee virheen, sitten kättä pystyy virheen merkiksi ja korjataan se virhe. Ei siinä sen kummempaa.