Ansiopäivärahan lisäpäivät poistuvat asteittain
Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen työttömyysturvan lisäpäivistä luopumisesta. Lisäpäivät poistuvat asteittain niin, että vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneillä ei ole enää oikeutta työttömyyspäivärahan lisäpäiviin. Vuosina 1963 ja 1964 syntyneillä lisäpäivien ikärajaa tullaan korottamaan. 55 vuotta täyttäneille on luvassa uusi muutosturvakokonaisuus.
Tulevan lakimuutoksen taustalla on julkisen talouden vahvistaminen työllisyysastetta nostamalla, joka edellyttää myös ikääntyvien lisääntyvää osallistumista työmarkkinoille. Lisäpäivien poistaminen kuitenkin heikentää ikääntyvien työttömyysturvaa, jonka vuoksi lakipakettiin sisältyy myös uusi muutosturvamalli. Muutosturvamallin tavoite on edistää 55 vuotta täyttäneiden työllisyysastetta ja parantaa heidän työmarkkina-asemaansa ja työssäjaksamistaan.
Ansiopäivärahan lisäpäivät
Työttömyyskassa maksaa ansiopäivärahaa normaalisti enintään 300-500 päivältä. Eläkeikää lähestyvillä päivärahansaajilla on kuitenkin ollut mahdollisuus päästä niin kutsuttuun eläkeputkeen, eli ansiopäivärahan lisäpäiville, jolloin ansiopäivärahaa on voitu maksaa enimmäismaksuajan estämättä. Lisäpäiviä on voitu maksaa siihen saakka, kunnes päivärahansaajan eläkeikä täyttyy, kuitenkin enintään sen kalenterikuukauden loppuun, jona henkilö täyttää 65 vuotta. Lisäpäivien maksaminen on edellyttänyt syntymävuodesta riippuen 61–62 vuoden ikää, sekä viiden vuoden työhistoriaa viimeisen 20 vuoden aikana.
Lisäpäivien ikäraja nousee ikäluokkaa kohden vuonna 1963 syntyneistä alkaen ja poistuu kokonaan 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä. Uudistus vaikuttaa ansiopäivärahaoikeuteen vuodesta 2025 alkaen, jolloin vuonna 1963 syntyneet täyttävät 62 vuotta, joka on lisäpäivien nykyinen ikäraja. Lisäpäivien maksaminen päättyy kokonaan vuonna 2030 kaikilta ikäluokilta.
Uusi muutosturvamalli
Lisäpäiväoikeuden poistuessa luodaan uusi muutosturvakokonaisuus 55 vuotta täyttäneille. Sen avulla tuetaan henkilöitä, joiden työsuhde päättyy irtisanomiseen ennen eläkeikää. Muutosturva ei ole käytössä, mikäli työsuhde päättyy määräaikaisena.
Uusi muutosturvakokonaisuus otetaan käyttöön vuoden 2023 alussa ja se koskee 55 vuotta täyttäneitä. Muutosturvapaketti takaa työnhakijalle oikeuden muutosturvarahaan, vapaaehtoiseen koulutukseen ja viisi päivää tavallista pidempään työllistymisvapaaseen.
Jotta henkilö kuuluisi muutosturvan piiriin, tulee seuraavien edellytysten täyttyä:
• irtisanomisen syynä ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt 1.1.2023 tai sen jälkeen
• henkilö on täyttänyt 55 vuotta irtisanomiseen mennessä
• henkilö on irtisanomiseen mennessä ollut saman työantajan palveluksessa vähintään 5 vuotta
• henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon 60 päivän kuluessa irtisanomisesta
Irtisanomisen ajankohdalla tarkoitetaan sitä päivää, jolloin irtisanomisilmoitus on annettu. Onkin erityisen tärkeää huomioida, että jos irtisanomisaika on pitkä, tulee TE-toimistoon ilmoittautua jo ennen työttömyyden alkua.
Muutosturvaraha
Muutosturvarahaa, joka vastaa yhden kuukauden palkkaa, haetaan omasta työttömyyskassasta. Kela maksaa muutosturvarahan työttömyyskassaan kuulumattomille.
Muutosturvarahaan on oikeus, vaikka jäsenyys- tai työssäoloehto eivät vielä olisi täyttyneet, eli jäsenyys työttömyyskassassa voi olla alkanut juuri ennen irtisanomista.
Muutosturvarahan maksaminen ei edellytä ansiopäivärahaoikeutta eikä se vaikuta mahdolliseen työttömyysturvaan tai muihin etuuksiin lukuun ottamatta toimeentulotukea.
Muutosturvarahan saaminen ei myöskään edellytä työttömyyttä, vaan sitä voidaan maksaa siitä huolimatta, että henkilö työllistyisi välittömästi uudelle työantajalle.
Muutosturvakoulutus ja pidennetty työllistymisvapaa
Muutosturvakoulutuksen hankkii TE-toimisto tai ELY-keskus. Koulutus on kestoltaan enintään 6 kuukautta ja sen arvo vastaa kahden kuukauden palkkaa. Muutosturvakoulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja siitä voi kieltäytyä ilman työttömyysturvaan kohdistuvia sanktioita.
Tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille kuuluva palkallinen työllistymisvapaa on muutosturvakokonaisuuden piiriin kuuluvalle 5 päivää tavallista pidempi.
Kuinka muutosturvakokonaisuus rahoitetaan
Työllisyysrahasto perii jatkossa irtisanovilta työantajilta uuden muutosturvamaksun. Lisäksi puolet muutosturvakokonaisuudesta rahoitetaan työttömyysvakuutusmaksua korottamalla. Työttömyysvakuutusmaksu peritään kaikilta työantajilta.
Uusi muutosturvamaksu voidaan periä työnantajilta, jotka irtisanovat tuotannollisista tai taloudellisista syistä työntekijän, joka on täyttänyt 55 vuotta ja ollut vähintään 5 vuotta irtisanovan työnantajan palveluksessa. Maksu ei koske pienimpiä työnantajia.
Muutosturvamaksun ovat velvollisia maksamaan ne irtisanovat työnantajat, joiden työttömyysvakuutusmaksun alainen palkkasumma ylittää sille asetetun alarajan työntekijän irtisanomista edeltävänä vuonna. Vuonna 2022 palkkasumman alaraja on noin 2,2 miljoonaa euroa.
Artikkeli on julkaistu lehdessä 6/2022.