STOP nyt! -mielenosoitus veti Senaatintorille valtavan ihmisjoukon
AKT oli vahvasti mukana SAK:n ja STTK:n järjestämässä STOP nyt! –mielenosoituksessa Helsingin Senaatintorilla. AKT:n linja-autonkuljettajien panos oli tärkeä, sillä he olivat 1. helmikuuta töissä. Näin varmistettiin, että ihmiset sekä eri puolelta Suomea että pääkaupunkiseudulta pääsivät mielenosoitukseen.
Senaatintorin väkimääräarviot olivat 13 000 henkilöstä ylöspäin. Tunnelma ja ilmapallot olivat todella korkealla.
Senaatintorin väkimääräarviot olivat 13 000 henkilöstä ylöspäin. Tunnelma ja ilmapallot olivat todella korkealla.
Hallituksen esitykset eivät maistu. Liian paljon, liian nopeasti ja aivan yksipuolisesti tehtyjä muutoksia, ilmailuhuoltomies Peter Miettinen tiivisti ajatuksensa Senaatintorilla
Turusta PostNordin huolinta-alan pääluottamushenkilö Mikael Ruoho oli mukana hyvillä mielin. Turusta oli lähdetty Senaatintorille jopa 11 bussin voimin. Hänelle oli Senaatintorilla yllätys nähdä, miten paljon eri liittoja oli paikalla.
– Tärkeällä asialla ollaan. Ihmisiä on liikkeellä. Hallituspuolueiden suunnitelmat kuulostavat epäuskottavilta, että niillä saataisiin työllisyys nousuun, Ruoho sanoo.
Viking Linen ahtaaja Teemu Lammille lakko oli ensimmäinen koskaan. Tilanne tuntui jopa jännittävältä.
– Olen yllättynyt, että osa työnjohdosta suhtautui lakkoon jopa vähemmän negatiivisesti, kun osasin odottaa.
Hän itse näki lakkoon osallistumisen nimenomaan solidaarisena tekona.
– Meidän täytyy puolustaa toisten työntekijöiden oikeuksia. Olen puhunut todella monen ihmisen kanssa, että vaikka omat asiat olisivat hyvin, on puolustettava niiden oikeuksia, joilla ei ole niin hyvin.
Lammi totesi, että jos kaikki heikennykset menevät läpi, työelämä tulee muuttumaan. Erityisesti irtisanomisten heikentäminen pyyhkisi pois nykyiset oikeuskäytännöt ja vie vuosia tietää, mikä on tuleva linja ja syy, millä asiallisella syyllä saa irtisanoa.
AKT:n hallituksen jäsen Terho Tauriainen oli liikkeellä muiden osasto 007 jäsenten kanssa.
– Ilman muuta vastustetaan hallituksen kaavailemia leikkauksia, ei ole vaihtoehtoa, Tauriainen sanoo.
– Toivotaan, että hallitus tulee järkiinsä ja liitot pääsevät neuvottelemaan, Tony Sundholm LPT Cargon luottamusmies lisää.
Tauriainen ihmetteli sitä, ettei ministeri Riikka Purra uskaltanut itse paikalle ja perussuomalaisten edustajana oli nuori kansanedustaja. Tilaisuudessa pääsi ääneen myös työministeri Arto Satonen. Oppositiota edustivat SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ja Vasemmistoliiton Li Andersson, joka muistutti, että hallituspolitiikalle on vaihtoehtoja. Andersson muistutti myös siitä, mikä merkitys lakko-oikeuksilla on.
– Poliittisilla lakoilla on aikanaan saavutettu Suomeen yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.
Finnairin luottamusmiehet Pekka Lagerblom ja Marjo Ormaa ennättivät aamulla lentoasemalle ja sieltä Senaatintorille. He tiivistivät asian kahteen sanaan.
– Tärkeällä asialla.
– Oli positiivinen yllätys, että väkeä tuli näin paljon. Se osoittaa, että asia on tärkeä yli liitto- ja keskusjärjestörajojen. Ihme on, jos hallitus ei ala kuunnella. Ja kun ja jos se ei aio, mietitään toimia edelleen, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi.
Samaan aikaan, kun Senaatintorilla osoitettiin mieltä runsaan 13 000 ihmisen voimin, poliittisissa lakoissa oli eri puolilla Suomea lähes 300 000 palkansaajaa. AKT oli paikalla Senaatintorilla ja järjestöautosta jaettiin liiton tunnuksilla merkittyjä ilmapalloja ja mielenosoituskylttejä. Mustat pallot erottuivat hyvin väkimassasta.