”Päivääkään en ottaisi lisää” – luottamustehtävien yhdistäminen on kova rasti
AKT-lehti haastatteli kahta jäsentä, jotka ovat toimineet yhtä aikaa työsuojeluvaltuutettuna ja luottamusmiehenä. Yhdistelmäpesti on rankka, mutta joitain hyötyjäkin voi olla.
Harjavaltalainen Vesa Koivisto on työpaikallaan Valtasiirrossa sekä työsuojeluvaltuutettu että pääluottamusmies. Tehtävien yhdistäminen ei ollut alun perin tarkoitus, vaan niin vain kävi.
– Olin ensin pelkästään työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmiehenä vain varalla. Sitten silloinen luottari lähti muun alan hommiin, ja tehtävä vain jäi minulle. Nyt olen työpaikan AKT:läisten pääluottamusmiehenä toista kautta, Koivisto kertoo.
Luottamustehtävien yhdistelmä ei ole Koiviston mielestä mikään optimaalinen tilanne. Hommaa on helposti turhan paljon.
– Olisi se hyvä, jos olisi toinen henkilö rinnalla apuna. Ajankäytön kanssa on omat haasteensa. Toisaalta joissain tilanteissa tehtävät sivuavat toisiaan, ja silloin on ihan kätevää, että hoidan ne molemmat, Koivisto sanoo.
Koiviston työpaikalla AKT:n porukka on melko pieni ja toisen liiton porukalla eli teollisuusliittolaisilla on omat luottamushenkilönsä. Koko työpaikkaa koskevissa asioissa Koivisto ei siis ole yksin, vaan toiset luottamushenkilöt ovat apuna ja tukena.
”En suosittele isossa firmassa”
Myös hämeenlinnalaisella Miikka Valtosella on kokemusta luottamustehtävien yhdistämisestä. Hän oli pitkään työpaikkansa Pekolan Liikenteen työsuojeluvaltuutettu ja pääluottamusmies. Vuodenvaihteessa toiseen tehtävään löytyi toinen henkilö, ja nykyisin Valtonen saa keskittyä pääluottamusmiehen hommiin.
Päivääkään en vaihtaisi pois mutta päivääkään en ottaisi lisää
– Yhdistelmäpesti oli mielenkiintoinen kokemus. Päivääkään en vaihtaisi pois mutta päivääkään en ottaisi lisää. En suosittele tehtävien yhdistämistä varsinkaan isossa firmassa, Valtonen sanoo.
Raskaimmaksi hän koki työmäärän ja tuen puutteen.
– Oli hirveän rankkaa, että kaikki piti hoitaa yksin. Vähänkin isommassa työpaikassa se olisi ollut jo mahdotonta. Tai jos tämä lakkokevät olisi pitänyt toimia molemmissa tehtävissä, olisi tullut työuupumus, Valtonen sanoo.
Yhdistelmäpesti tuotti Valtosen mukaan myös käytännön hankaluuksia. Työnantaja ei aina tiennyt, kummassa roolissa Valtonen oli liikkeellä, ja työkaverit eivät olleet varmoja, milloin hän edusti myös liittoon kuulumattomia ja milloin ei.
Toisaalta joitakin hyötyjäkin oli.
– Jotkut asiat pystyi hoitamaan helposti ja nopeasti, kun ei tarvinnut sanoa, että hetkinen, soitan työsuojeluvaltuutetulle ja kysyn. Arvostin myös sitä, että pääsin käymään molempien tehtävien kaikki koulutukset, Valtonen sanoo.