Osastoon kuulumalla palkka parani
50-vuotisjuhliaan viettävä osasto 101 syntyi kuljettajien omasta aktiivisuudesta.
Reilut 50 vuotta sitten nuori kuljettaja Rauno Koukkula muutti pohjoisesta Toijalaan ja meni töihin valkeakoskelaiseen kuljetusliikkeeseen. Työ maistui, mutta yksi ongelma oli: sopivaa ammattiosastoa ei paikkakunnalta oikein löytynyt.
Koukkula päätti työkavereineen ryhtyä toimeen ja perustaa oman. Niin syntyi 50 vuotta sitten AKT:n osasto 101, Keski-Hämeen Automiehet ry.
– Silloin meno oli sellaista, että kuljettajat ajoivat kilometrikorvauksilla tai kuka milläkin. Kun he liittyivät osastoon, palkat saatiin sellaisiksi kuin pitää. Jäseniä kertyi nopeasti, kun huomattiin, mitä hyötyä osastoon kuulumisesta on, Koukkula kertoo.
Jäseniä kertyi nopeasti, kun huomattiin, mitä hyötyä osastoon kuulumisesta on.
Kuvia hilpeistä illanvietoista
Osasto 101:n 50-vuotisjuhlat pidettiin 11.12. Lempäälässä. Koukkula kokosi juhlaa varten esityksen, jossa kerrottiin osaston historiasta.
Myös osaston nykyinen sihteeri Joeli Helpiölä on katsellut kuvia ja asiakirjoja menneistä ajoista. Osaston arkistoihin on tallentunut kuvia esimerkiksi saunailloista ja monenlaisista muista tapahtumista. Helpiölän silmään on pistänyt erityisesti kaksi asiaa:
– Nuorisoa oli silloin paljon mukana. Nyt keski-ikä on korkeampi. Ja raittiimpaan suuntaan on ammattiosastotoiminta selvästi mennyt, hän naurahtaa.
Paikallinen sopiminen puhuttaa
Keski-Hämeen Automiehet ry on nykyisin noin sadan jäsenen osasto. Sen jäsenistä suurin osa työskentelee kuorma-autoalalla Akaan, Valkeakosken ja Lempäälän alueella. Isoja työpaikkoja on esimerkiksi Auramaa-yhtiöt.
Joeli Helpiölä ja puheenjohtaja Petri Niiranen kertovat, että viime aikoina sekä aktiivien että jäsenten määrä on pitkästä aikaa kasvanut - siitäkin huolimatta, että korona-aikana esimerkiksi tapahtumien järjestäminen on ollut melko lailla jäissä. Kasvanut väkimäärä on ilahduttanut ja antanut luottoa osaston tulevaisuuteen.
– Keskustelua on ollut siitä, pitäisikö meidän liittyä isompaan osastoon, mutta toivotaan, että jatkamme vielä toisetkin 50 vuotta, Niiranen sanoo.
Helpiölä ja Niiranen kertovat, että osaston väki vaikuttaa pääosin tyytyväiseltä työpaikkoihinsa ja työoloihinsa. Viime aikoina on puhuttanut esimerkiksi paikallinen sopiminen.
– Siihen suuntaan ei haluta mennä. Vanhempi väki muistaa vielä, millainen villi länsi ala oli ennen yleissitovaa työehtosopimusta, Niiranen sanoo.
Artikkeli on julkaistu lehdessä 8/2021.