Maili juhlallisesti 70-vuotiaaksi: ”Mitä vain on kestetty”
Juuri puheenjohtajan paikkansa uusinut Janne Arponen toivotti kaikki tervetulleiksi 28.11.1953 perustetun, 70-vuotiaan Mailin juhliin. – Matkailualan henkilöt tuntien puhetta riittää, hän ennakoi ja osui oikeaan. Juhliin Helsingin Scandic Grand Centraliin kokoontui kolmisensataa maililaista.
AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko onnitteli juhlivaa Mailia, AKT:n nykyistä osastoa ja pohti juhlapuheessaan sitä, millaiseen aikaan ja hetkeen yhdistys on 1950-luvulla sotien jälkeen perustettu. Oliko vuosikymmen aiemmin 1939 sovittu vuosilomalaki antanut suomalaisille edes jonkinlaiset mahdollisuudet kotimaanmatkailuun? Sotavuodet olivat alla, passeja ja viisumeja saatiin. Viisumipakko poistui Ruotsista. Ehkä matkailun vauhdittajina olivat Helsingin olympialaiset, joiden myötä syntyi myös harmaa, kotimainen menestystuote, lonkero.
– Alalla varmaa on se, että muutos on nopea. Miten tekoäly vaikuttaa (on jo irtisanomisia, huudeltiin yleisöstä). Muutokset tarjoavat aina uusia mahdollisuuksia. Ovia sulkeutuu ja uusia avautuu.
Heli Mäki-Fränti, Suomen Matkatoimistoliiton toimitusjohtaja toi Mailille omat terveisensä. Hän muistutti, että kun heidän liittonsa perustettiin 1940 välirauhan aikaan, jo 13 vuotta myöhemmin työntekijät järjestäytyivät.
– Pidän tätä hienona saavutuksena.
Uskomaton kyky omaksua uutta
Mikrofoniin tarttui myös Mailin 10 vuoden takainen puheenjohtaja Anita Hellman. Hän kuvasi alaan liittyneitä uskomattomia käänteitä, yt:itä ja irtisanomisia. Jäsentilastoja seuranneena hän löysi kuitenkin kiinnostavan faktan.
– Maililaiset ovat työttömiksi jäätyään aina nopeasti löytäneet uuden työn. Tämä kertoo, miten ammattitaitoista ja monipuolista väkeä matkatoimistoalan ihmiset ovat. Itseäkin ärsyttää tämä sana, mutta alan ihmisiä kuvaava sana on resilienssi. Mitä vain on kestetty. On ihan uskomatonta, miten ihmiset pystyvät muuttumaan ja omaksumaan aina uutta.
Kerta toisensa jälkeen on otettu vastaan esimerkiksi ”uusi hieno varausjärjestelmä”, näin ihmisillä on loistavat tekniset taidot. Vastaan on tullut isoja asioita: tsunami, 9.11., Islannin tulivuoren tuhkapilvi – ja korona.
Vaikka moni on muuttunut, niin porukka on aina huumorintajuista, nokkelaa ja ratkaisukeskeistä.
– Resilienssiä on, Hellman tiivisti.
Puheenvuoron käytti myös pitkäaikainen maililainen Hannele Lehto. Hän kiitti Mailin henkeä: uudet ihmiset, jotka tulevat töihin otetaan heti mukaan toimintaan.
– Tässä on porukka, joka selviää ihan mistä vain.
Monissa puheissa muisteltiin aiempaa puheenjohtajaa Tuula Lehmustoa tärkeänä henkilönä, joka oli saanut ihmisiä mukaan ja todella asioita eteenpäin.
Sari Laaksosen sanoin:
– Kiitos Tuula Lehmusto ja Katri Höök, ilman näitä kahta agitaattoria meistä ei olisi tullut näin vahvaa. Tämän reen vetäminen ei ole ollut niitä helpoimpia.
Juhlassa palkittiin kunniamerkein Irma Hoikkala ja Satu Kokkonen. Maili valitsi syyskokouksessaan myös hallituksen: puheenjohtajana jatkaa Janne Arponen, hallituksen jäseninä Anne Perttula, Kirsi-Marja Vilja, Heli Koivurinne, Mika Numminen, Satu Kokkonen.
Uusi ja vanha maililainen
Juhlavieraiden joukossa oli Mailin nuorempaa polvea edustava Anniina Salmela, GBT Global Business Travel Finlandin matkatoimistotyöntekijä. Salmela asuu Pirkkalassa ja aloitti työt vuosi sitten lokakuussa. Silti hän on ”vanha konkari”, sillä palasi alalle uudelleen, vanhan ja nyt nykyisen työkaverin houkuttelemana.
Salmelalle juhlapuheista jäi mieleen se, millaisia aikoja on eletty, lakon avulla saadut lounassetelit, jos myös Hellmanin mainitsema resilienssi.
Salmela toimii GBT:ssä liikematka-asiantuntijana valtiohallinnon puolella: työvälineenä puhelin, sähköposti ja chat. Työt tehdään etänä ja kotona. Salmela pitää siitä, että tapahtuu – paineen alla hän kokee toimivansa parhaiten.
– Työ on todella itsenäistä. Chatin kautta yhteys on kuitenkin työkavereiden kanssa, apua saa hyvin.
Juhlissa oli hyvä tutustua muihin maililaisiin. Liiton koulutukset kiinnostavat, ehkä luottamustehtävätkin vielä joskus.
– Ei se olisi ihan mahdotonta.
– Nyt olen ensimmäisissä Mailin juhlissa, hienolta näyttää.
Juhlavieraista helsinkiläinen Patrick Azéma on ennättänyt jäädä jo eläkkeelle liikematka-asiantuntijan työstä, mitä hän teki 25 viimeistä vuotta. Alaa kuvaa hyvin se, että Azéma teki töitä saman yrityksen palveluksessa kaikki vuodet, mutta nimi muuttui lukuisia kertoja. Matkapisteestä tuli Bennett, sitten Bennet BTI, Bennet BTI Nordic, HRG Nordic ja viimein GBT.
– Yrityksen nimi piti myös lausua bii-tii-ai, hän nauraa.
Azéma pohtii, että ala on naisvaltainen, mikä ei ole täysin ongelmatonta.
– Naiset eivät sillä tavalla pidä puoliaan, eivät ole niin kovana.
Hän muistuttaa, että matkatoimistoala oli hienostoammatti 1960-luvulla, mistä se muuttui tavalliseksi työksi. Tehostamisen hulluus, kvartaalitalous 1990-luvulla taas vei työntekijät todella maton ja lattian väliin. Mutta niin ala, luottamustehtävät ja työ ovat olleet Patrick Azémalle varmaan se ainoa oikea ura:
– Olen aina tykännyt palvella asiakkaita ja viihtynyt heidän kanssaan.
Hänelle itselleen jo melko aikaisessa vaiheessa oli ajatuksissa jostain syystä tärkeä pienen ihmisen näkyvyys. Tästä syystä hän on ollut 1990 alusta alkaen liitossa mukana luottamusmiehenä. Tehtävä tarkoitti hänelle välittämistä, ohjenuorana se, että työllä ja sen tekijällä olisi arvostus.