Liikenneopettaja Heikki Koponen ja toiminnanjohtaja Marianne Haapoja saivat samoihin aikoihin idean junakuljetuksesta Työväen musiikkitapahtumaan.
Junakyydistä vastasi Haapamäen museoveturiyhdistys, jonka jäsen Heikki Koponen on.
Liikenneopettajana puolustusvoimien palveluksessa työskentelevä Heikki Koponen on pitkän linjan kuljetusalan ammattilainen, joka on ammatikseen ajanut myös tavaraliikennettä. Koponen on Helsingin Autoalantyöntekijät osasto 7:n jäsen.
Valkeakoskelle Työväen musiikkitapahtumaan Koponen saapui kuitenkin Tampereen ja Valkeakosken väliä tapahtuman aikana liikennöineellä Musarijunalla. Ei matkustajana, vaan yhtenä tapahtuman talkoolaisesta. Junan liikennöinnistä vastasi Haapamäen museoveturiyhdistys (HMVY), jonka jäsen ja aktiivi Koponen on.
Junamatkan aikana Koponen hoiti asiakaspalvelua, lippujen myyntiä ja katsoi, että matkustajilla kaikki on kunnossa. Junan ajamisesta vastasi eläkkeellä oleva veturinkuljettaja Gunnar Anttalainen. Tunnelmaa matkan aikana piti yllä muusikko Jari Uutela.
HMVY:n jäseneksi Koponen liittyi kymmenisen vuotta sitten, kun tapasi pyöräretkellä Valkeakoskella yhdistyksen jäseniä. Muutama vuosi liittymisen jälkeen hän aloitti aktiivisen toiminnan yhdistyksessä.
− Ensimmäiset lapsuusmuistoni liittyvät raideliikenteeseen. Asuimme Linnanmäen lähellä, ja raitiovaunut jäivät minulle vahvasti mieleen, pohtii Koponen syitä siihen, miksi junat kiinnostavat.
Koponen näkee myös omassa työssään puolustusvoimien raskaanliikenteen liikenneopettajana ja junaharrastuksessaan yhtäläisyyksiä. Kummassakin vaaditaan äärimmäistä huolellisuutta, tarkkaavaisuutta sekä sääntöjen ja lakien noudattamista.
Historian havinaa
Koponen sanoo, että idea Musarijunasta on hänen, ja jatkaa, että tapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja sanoisi varmasti, että ajatus on hänen. Sama ajatus on siis syttynyt kahdella ihmisellä jokseenkin samoihin aikoihin.
Hyvä näin, sillä kun ajatusta kannatettiin puolin ja toisin, niin se oli helpompi toteuttaa.
− Kävijäprofiililtaan Työväen musiikkitapahtuma oli meille sopiva. Perinteinen rock-festivaali ei niinkään, sanoo Koponen.
Työväen musiikkitapahtuma oli museoveturiyhdistyksen historiassa myös ensimmäinen, jossa mentiin tapahtuma edellä. Historiallinen se oli myös sikäli, että matka tehtiin museojunalla ja että pitkästä aikaa rautateitä pitkin pääsi Valkeakoskelle. Ei kuitenkaan ihan keskustaan, vaan vanhalle tavara-asemalle, mistä matkaa jatkettiin linja-autolla.
Tuttu tapahtuma
Heikki Koposen äiti on kotoisin Sääksmäeltä, joten hän kuuli jo pikkupoikana puhetta tapahtumasta. Vanhemmiten hän itsekin osallistunut tapahtumaan kymmenkunta kertaa. Nuorempana hän oli tapahtumassa mukana myös SAK:n nuorissa, jolloin tutuksi tulivat monet nykyiset vaikuttajat, kuten Antti Lindtman ja Sanna Marin. Myös tänä vuonna hän osallistui tapahtumaan.
Parhaat konserttimuistot Koposella liittyvät Trio Niskalaukauksen ja viime vuonna esiintyneen Arttu Wiskarin keikkoihin.