Ammattiliittojen kansainvälistä tukea tulvii Suomelle
Hallituksen työelämäheikennysesityksiä on seurattu erittäin huolestuneena laajalti ympäri Eurooppaa ja jopa maailmaa. Suomesta on tullut maa, jolle tarjotaan nyt tukea. Kansainvälisesti ymmärretään, että se mikä nyt tapahtuu täällä, voi pian tapahtua myös muissa maissa.
Viimeksi 155 000 jäsenen amerikkalaisia kuljetustyöntekijöitä edustava Transport Workers Union of America (AFL-CIO) on lähestynyt pääministeri Petteri Orpoa sekä Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystöä Washingtonissa ja pyytänyt hallitusta vetämään heikennysesityksensä pois.
AFL-CIO liittyy näin siihen koko ajan kasvavaan joukkoon, jotka ovat ilmaisseet huolensa suomalaisten työntekijöiden puolesta. Hallituksen esitysten toteutuessa Suomi menettää asemansa pohjoismaisena mallimaana, missä kolmikantaiset neuvottelut, yleissitovat työehtosopimukset ja neuvottelukulttuuri ovat säädelleet toimintaa ja olleet pohja hyvinvointivaltiolle. Kansainvälisesti on tajuttu, että uudistusten toteutuessa Suomi taantuu ja se on menettämässä nykyisen paikkansa maailman hyvinvointivaltioiden joukossa.
Tukea Norjasta, Ruotsista,
Belgiasta ja jopa Turkista
Turkkilainen kuljetustyöntekijöitä edustava Seatarers Union of Turkiye, Norjan ammattikuljettajien liitto Yrkestrafikkforbundet, Ruotsin suurin, 500 000 jäsenen julkisten alojen ammattiliitto Kommunal, Euroopan julkisia työntekijöitä edustava EPSU, belgialaiset metallityöntekijöitä edustava ABVV-Metaal kuljetusalan työntekijöitä edustava BTB sekä ovat ilmaisseet solidaarisuutensa ja tukensa Suomelle ja suomalaisille työntekijöille.
Tukemassa on myös Pohjoismainen kuljetustyöntekijöiden liitto NTF. Se edustaa 40:tä kuljetusalan ammattiliittoa ja 335 000:ta kuljetusalan työntekijää viidessä Pohjoismaassa. NTF tukee suomalaisia kollegoita, jotka taistelevat hallituksen vaarallisia ja radikaaleja toimia vastaan.
Eurooppalainen kuljetusalojen federaatio ETF, joka edustaa noin viittä miljoonaa kuljetusalan työntekijää ympäri Eurooppaa, kertoo tiedotteessaan, että paitsi kuljetusala myös koko ammattiyhdistysliike on nyt uhattuna. Suomen hallituksen yritys suitsia lakko-oikeutta ei sen mukaan ole eurooppalaisten arvojen ja käytäntöjen mukaista.
Kansainvälistä kuljetusalojen federationia (ITF) edustavat puoli miljoonaa ahtaajaa ovat niin ikään huolissaan siitä, millaista uhkaa nämä esitykset merkitsevät työntekijöiden oikeuksille ja sosiaaliturvalle.
Mielenosoituksia suomalaisten puolesta
Kaikki liitot ja järjestöt ilmaisevat solidaarisuutensa suomalaisille ja kehottavat hallitusta tarttumaan vielä neuvottelutiehen. Ne muistuttavat myös siitä, miten lakko-oikeuden rajoittaminen tulevien lakiesitysten voimaantulon varmistamiseksi ei kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan.
Eri maissa ollaan valmiita jopa osoittamaan mieltä Suomen työntekijöiden puolesta. ETF on kutsunut jäsenjärjestönsä ympäri Eurooppaa osoittamaan mieltä Suomen suurlähetystöjen edessä ennen vappua.
– Suomi on pudonnut hyvin nopeasti arvostetusta mallimaasta Euroopan peräpäähän, jossa laajasti poljetaan työntekijöiden oikeuksia. Viesti ympäri maailman on selkeä: Älkää missään tapauksessa tulko tänne töihin, vaan kiertäkää tämä maa kaukaa. Mutta se lienee ollutkin todellinen tarkoitus, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko toteaa.