AKT:s fullmäktige: ”Skaran kommer inte ge efter eller sluta kämpa”
AKT:s fullmäktige samlades den 30-31 maj i Helsingfors Paasitorni för tvådagar långt möte. Fullmäktigens åsikt var enhälligt: intressebevakan fortsätter. Nya initiativ gjordes för att förbättra arbetstagarnas ställning: det finns ett behov för anställdas tolkningsföreträde och arbetarrepresentation även i mindre företagens styrelser.
Fullmäktiges ordförande Kai Laaksonen påpekade i sitt öppningstal att AKT nu är helt annorlunda organisation, än då fullmäktigen sammanträdde föregående gång. Sänkningen av medlemsavgiften till 1,6 procent betydde att organisationen har hamnats slimmas mera än någonsin.
Laaksonen betonade AKT:s viktigaste uppgift, det vill säga intressebevakan.
– Minister Rydmans besök i början av gårdagens fortbildningsdag, visade att den borgerliga regeringen inte har för avsikt att nedtona sig i lagreformsfarten. Regeringen gör allt den kan för att klämma ner arbetstagarna och förstöra reglerna i arbetslivet. Hastigheten verkar vara oöverträffat högre än någonsin. Detta kommer absolut att påverka höstens kollektivavtals-omgången.
Viten för brott mot kollektivavtalet måste öka rejält även för arbetsgivarna.
Laaksonen hade ett kort budskap till landets regering: Vi kommer inte att ge efter, och vi kommer inte sluta kämpa för ett jämställt och rättvist arbetsliv.
Långvarige fullmäktige och i många förtroendeuppgifter verksam Iikka Tolonen från Kajana, säger att han särskilt för de ungas del är orolig, över hur den nuvarande regeringen agerar. Han är dock övertygad att skaran står tillsammans och att det åtminstone från norr finns kampvilja som Laaksonen gärna välkomnar.
AKT:s ordförande Ismo Kokko konstaterade att Orpo-Purras regering kört arbetsmarknaden i kaos för en lång tid.
– Fackföreningsrörelsen, vi, har berättigat och aktivt motsatt regeringens politik. Fackmedlemmar har kämpat i dagar och veckor, och det tack vare att löntagarnas röst ljudit i samhället. För det, ett stort tack till alla er som deltog, sade Kokko.
Begränsa arbetsgivarnas tolkningsföreträde
I sitt tal gjorde Kokko nya invändningar i riktning för att balansera löntagarnas ställning. Han påpekade om att det i Finland finns ett exceptionellt starkt arbetsgivarnas direktions- och tolkningsföreträde jämfört mellan de nordiska länderna. Anställdas omfattande strejkrätt har varit som motvikt till detta. När strejkrätten begränsas kraftigt av högerregeringen, behövs i motsatts åtgärder för att förbättra de anställdas ställning.
– Det första man borde är att begränsa arbetsgivarnas tolkningsrätt.
Som ett exempel lyfte Kokko fram anställningsförhållandets upphörande. Vid en tvist bör bevisbördan för en saklig uppsägning flyttas över på arbetsgivaren så att arbetstagarens synpunkt är i företräde vid uppsägning. Ärendet borde först lösas i domstol innan uppsägningen träder i kraft.
Kokko krävde som motvikt till ökningen av arbetstagarnas strejkböter, höjningar av viten för arbetsgivarna.
– Viten för brott mot kollektivavtalet måste öka rejält även för arbetsgivarna.
För det tredje bör anställda få mer omfattande rättigheter att delta i företagens styre.
”Möjlighet att påverka,
så att kursen ändrar”
AKT:s vice ordförande Niko Blom lyfte fram i sitt tal nödvändigheten av organiseringen. Medlemsutvecklingen har varit utmanande.
– Trots allt har vi möjlighet att påverka att kursen ändrar. Till exempel vårt långsiktiga mål att förkorta arbetstiden, kommer inte att ske utan en stark och målmedveten fackföreningsrörelse.
Blom ansåg viktigt att man samlar alla bakom gemensamma mål.
– Vi har nu sommar- och hösttiden på oss att berätta för våra kollegor hur viktigt det är att man inför nästa kollektivavtalsförhandlingar, står eniga som front för att påverka under vilka arbetsvillkor man jobbar i framtiden. Tillsammans är vi starkare än ensamma.
Blom påpekade att löntagarna måste i höstens arbetsmarknadsförhandlingar förbättra samarbete över centralorganisationerna. Höga inflationen har minskat köpkraften, som måste förbättras genom kollektivavtalsförhandlingarna. Allt som regeringen tagit bort med lagstiftningen, ska vinnas tillbaka vid avtalsborden.
Att få hjälp är viktigt för unga
Den yngsta fullmäktigen Jere Junkkari har med belåtenhet följt diskussionen i fullmäktige angående unga medlemmar och medlemsförvärv.
– Intressebevakan har varit bra och det är viktigt också för unga, då folk vet att man får hjälp. Men inte kan medlemsförmånerna slopas helt, sammanfattar Jere Junkkari och fortsätter att förbundet gjort rätta saker och även i fullmäktige har diskussionen varit bra.
Junkkari gillade särskilt Ismo Kokos tal, där unga uppmanades om vikten av att rösta. Det skulle vara viktigt i dessa, men även i kommande val, att unga förstår politiska beslutens betydelse i arbetslivet och vardagen. Förbundet har fortfarande jobb i att förklara sambandet bättre särskilt för unga.
Mötet behandlade verksamhetsberättelsen för år 2023, bokslutet och beviljade ansvarsfrihet för ekonomiansvariga. Under mötet presenterades även AKT:s nya organisation, samt behandlades investeringsplanen.