AKT otti kantaa ilmastokysymykseen ja uudisti johtoaan
AKT vaati työntekijöiden kuulemista haettaessa ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin ja toimia sen rasitusten oikeudenmukaisesta jakautumisesta.
Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT ry käy nelivuotiselle edustajakokouskaudelle uudistuneen johdon turvin. AKT:n puheenjohtajana jatkaa joulukuusta 2021 vt. puheenjohtajana toiminut Ismo Kokko, 51. Molemmat varapuheenjohtajat sen sijaan ovat uusia. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin palkkasihteeri Jarkko Arpula, 52, ja toiseksi varapuheenjohtajaksi ympäristöhuoltotyöntekijä Niko Blom, 35.
Ilmastonmuutos herätti huolta
Kokouksen päätöslauselmassa AKT totesi ilmastonmuutoksen muodostavan uhan koko ekologiselle systeemille. Sen pahimmat skenaariot ovat kuitenkin torjuttavissa. Yhtenä keinona nähtiin liikennepoliittiset ratkaisut, kuten toimiva joukkoliikenne ja ammattimaisen liikenteen ohjaaminen käyttämään vähäpäästöisiä tai päästöttömiä polttoaineita.
− Erityisen tärkeätä on, että mikäli Suomessa aloitetaan liikenteen päästökauppa, koskevat samat määräykset ja maksut sekä suomalaisia että täällä liikkuvia ulkomaalaisia kuorma- ja linja-autoja.
Työelämälle ilmastonmuutos nähtiin uhkana ja mahdollisuutena. Se hävittää perinteisiä työpaikkoja, mutta synnyttää samalla uusia. Suurelle osalla AKT:n jäseniä se merkitsee uuden teknologian käyttöönottoa. AKT vaati myös työntekijöiden kuulemista haettaessa ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin ja toimia sen rasitusten oikeudenmukaisesta jakautumisesta.
− Erityisen tärkeätä on, että mikäli Suomessa aloitetaan liikenteen päästökauppa, koskevat samat määräykset ja maksut sekä suomalaisia että täällä liikkuvia ulkomaalaisia kuorma- ja linja-autoja.
−Lähtökohtana tulee olla panostus sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, niin että heitä, joita muutos koskettaa voimakkaimmin, myös tuetaan vahvimmin.
Alustatalous uhkaa hyvinvointiyhteiskuntaa
Edustajakokouksen päätöslauselmassa otettiin kantaa myös alustatalouteen ja ammattiyhdistysliikkeen solidaarisuuteen ja vaadittiin työehtoshoppailun lopettamista. Alustatalouden nähtiin perustuvan työntekijöiden palkkojen ja sosiaalisten etuuksien polkemiseen työlainsäädännön harmaalla alueella lainsäädännön porsaanreikien avulla. Se on myös uhka reilulle työelämälle ja murentaa hyvinvointiyhteiskuntaa.
Artikkeli on julkaistu lehdessä 4/2022.