AKT:n valtuusto: ”Porukka ei taivu eikä lopeta taistelua”
AKT:n valtuusto kokoontui 30.-31. toukokuuta Helsingin Paasitornissa kaksipäiväiseen kokoukseen. Valtuuston henki oli yksituumainen: edunvalvonta jatkuu. Uusina avauksia tehtiin työntekijän aseman parantamiseen: tarvitaan tulkintaetuoikeutta työntekijälle ja työntekijöiden edustus pienempienkin yritysten hallituksiin.
Valtuuston puheenjohtaja Kai Laaksonen muistutti avauspuheessaan, että AKT on hyvin erilainen organisaatio kuin valtuuston edellisen kerran kokoontuessa. Jäsenmaksun alentaminen 1,6 prosenttiin tarkoitti, että organisaatiota on sopeutettu kovemmin kuin koskaan.
Laaksonen korosti AKT:n tärkeintä tehtävää eli edunvalvontaa.
- Ministeri Rydmanin vierailu eilisen koulutuspäivän aluksi osoitti, ettei porvarihallituksella ole aikomustakaan taipua lakiuudistuskiimassaan, vaan hallitus tekee kaikkensa duunarin kyykyttämisessä ja työelämän pelisääntöjen tuhoamisessa. Vauhti näyttää olevan ennennäkemättömän kova. Tämä tulee vääjäämättä heijastumaan myös syksyn tes-kierrokselle.
Laaksosella oli lyhyt viesti maan hallitukselle: Me emme taivu, emmekä lopeta taistelua yhdenvertaisen ja oikeudenmukaisen työelämän puolesta.
Pitkän linjan konkari ja monissa luottamustehtävissä keitetty valtuutettu Iikka Tolonen Kajaanista kertoo olevansa todella huolissaan nykyhallituksen toimista etenkin nuorten puolesta. Hän on kuitenkin ilahtunut siitä, miten porukka seisoo yhdessä ja ainakin pohjoisesta pesee eli intoa Laaksosen peräämälle taistelulle löytyy.
AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko totesi Orpo-Purran hallituksen ajaneen työmarkkinat kaaokseen pitkäksi aikaa.
- Ammattiyhdistysliike, me, olemme aivan oikein aktiivisesti vastustaneet hallituksen politiikkaa. Liittojen jäsenet ovat työtaistelleet päiviä ja viikkoja, ja tämä siitä syystä, että palkansaajien ääni on saatu yhteiskunnassa kuuluville. Siitä hyvät ihmiset teille kaikille osallistuneille suuri kiitos, Kokko sanoi.
Rajaa työnantajien tulkintaetuoikeudelle
Kokko teki puheenvuorossaan uusia avauksia työntekijän asemaa tasapainottavaan suuntaan. Hän muistutti, että Suomessa on pohjoismaisittain poikkeuksellisen vahva työnantajien direktio- ja tulkintaetuoikeus. Tämän vastapainona on ollut työntekijöiden laaja lakko-oikeus. Kun lakko-oikeutta oikeistohallituksen toimesta merkittävästi rajoitetaan, tarvitaan vastapainoksi työntekijöiden asemaa kehittäviä toimia.
- Ensimmäisenä näistä oikeuksista on kavennettava työnantajien tulkintaetuoikeutta.
Esimerkiksi tästä Kokko otti työsuhteen irtisanomisen. Riitatilanteessa irtisanomisen asiallisesta syystä todistustaakka olisi käännettävä työnantajalle siten, että irtisanomistilanteessa noudatetaan ensisijaisesti työntekijän näkemystä. Asia olisi ratkaistava tuomioistuimessa, ennen kuin irtisanominen astuisi voimaan.
Kokko vaati työntekijöiden kohonneiden lakkosakkojen vastapainoksi tuntuvia korotuksia työnantajien maksuihin.
- Työehtosopimuksen rikkomisesta seuraavien hyvityssakkojen on noustava merkittävästi myös työnantajien osalta.
Kolmanneksi työntekijöiden on saatava entistä laajemmat oikeudet yritysten hallintoon osallistumiseen.
Äänestäminen nyt äärettömän tärkeää
Sekä Ismo Kokko että AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom kehottivat nyt äänestämään. Suomalaisella opiskelijalla, eläkeläisellä ja erityisesti työntekijällä on painava syy äänestää EU-vaaleissa.
Työntekijöiden oikeuksien kehitys on mennyt Suomessa pahimpaan suuntaan koko Euroopassa. Uhkakuva on se, että samat ryhmät kuin Suomessa pääsevät valtaan EU:ssa.
- Jos emme saa EU-maissa pysähtymään tätä kehitystä, mikä Suomessa on. Samanlainen tilanne on pian koko EU:ssa, Kokko ennakoi.
”Mahdollisuus vaikuttaa, että kurssi kääntyy”
Niko Blom toi omassa puheenvuorossaan esiin järjestäytymisen tärkeyden. Jäsenmääräkehitys on ollut haaste.
- Meillä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa siihen, että kurssi kääntyy. Esimerkiksi pitkäaikainen tavoitteemme työajan lyhentämisestä, ei tule tapahtumaan ilman vahvaa ja päämäärätietoista ammattiyhdistysliikettä.
Blom piti tärkeänä koota kaikki yhteisten tavoitteiden taakse.
- Meillä on nyt kesä ja syksy aikaa kertoa työkavereillemme kuinka tärkeää on, että ennen seuraavaa työehtosopimuskierrosta työntekijöiden on oltava yhtenä rintamana vaikuttamassa siihen, millaisilla työehdoilla töitä jatkossa tehdään. Yhdessä olemme vahvempia kuin yksin.
Valtuuston nuorin jäsen Jere Junkkari on seurannut tyytyväisenä valtuustossa käytyä keskustelua nuorista jäsenistä ja jäsenhankinnasta.
- Edunvalvonta on ollut hyvää ja se on nuorillekin tärkeä asia, kun porukka tietää, että apua saa. Mutta ei niitä jäsenetujakaan voi kokonaan heittää pois, tiivistää Jere Junkkari ja jatkaa että liitossa on tehty oikeita asioita ja myös valtuustossa keskustelu on ollut hyvää.
Erityisesti Junkkari piti Ismo Kokon puheesta, missä muistutettiin myös nuoria äänestämisen tärkeydestä. Näissä mutta tulevissakin vaaleissa olisi hyvä saada nuoret ymmärtämään poliittisten päätösten merkitys työelämään ja muutenkin arkeen. Liitolla olisi tässä vielä vähän tekemistä selittää tätä yhteyttä paremmin juuri erityisesti nuorille.
Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2023 toimintakertomus, tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaus tilivelvollisille. Kokouksessa esiteltiin myös AKT:n uusi organisaatio ja käytiin läpi sijoitussuunnitelmaa.