Työsopimuksen tärkeys
Miksi kirjallinen työsopimus kannattaa aina?
Työsopimus on yksi työsuhteen keskeisistä rakennuspalikoista. Se määrittelee työntekijän ja työnantajan väliset oikeudet ja velvollisuudet, tarjoten suojaa molemmille osapuolille.
Kirjallisen sopimuksen hyödyt?
Miksi työsopimus kannattaa laatia nimenomaan kirjallisesti? Ensimmäinen ja tärkein syy kirjallisen työsopimuksen tekemiseen on selkeys. Kun sopimus on kirjallinen, työsuhteen ehdot määritellään tarkasti, mikä vähentää mahdollisia epäselvyyksiä ja väärinkäsityksiä. Työntekijä tietää, mitä häneltä odotetaan, ja työnantaja tietää, mitä on sovittu.
Kaikki työnantajat eivät välttämättä halua tehdä työsopimusta kirjallisena, mutta suullisten sopimusten kohdalla on huomattavasti vaikeampaa todistaa, mitä on sovittu, jos erimielisyyksiä ilmenee. Vaikka varsinaista kirjallista työsopimusta ei tehtäisi, työnantajalla on silti velvollisuus antaa työsuhteen keskeiset ehdot kirjallisena.
Mitä työsopimuksessa tulisi sopia?
Mitä ehtoja on hyvä sopia ennen työsuhteen aloittamista? Työsopimuksessa on hyvä sopia ainakin seuraavista asioista: työnteon alkamisajankohta, työntekopaikka, työtehtävät, noudatettava työaika sekä koeaika. Lisäksi sopimuksessa tulisi määritellä palkka tai sen määräytymisen perusteet, palkanmaksukausi, vuosiloman määräytyminen, irtisanomisaika sekä työhön sovellettava työehtosopimus. Työsopimuksessa on myös oltava työnantajan ja työntekijän tiedot sekä tiedot vakuutuksista, kuten työntekijän työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta, sekä siitä vakuutuslaitoksesta, jonne työnantaja on järjestänyt työntekijän eläketurvan.
Mikäli työsopimus on tehty määräaikaisena niin määräaikaisuudelle pitää olla hyvä peruste. Esimerkiksi opintovapaan sijaisena toimiminen voi olla hyvä peruste. Tämän lisäksi nollatuntisopimuksissa tulee antaa selvitys missä tilanteissa ja missä määrin työnantajalle syntyy työvoiman tarvetta sekä viikonpäivät ja kellonajat, joina työnantaja voi työaikalain 30 a §:n mukaisesti teettää työtä ilman työntekijän kutakin kertaa varten antamaa suostumusta.
Työntekijän asema neuvottelutilanteessa
Työntekijällä ei aina ole paljoa neuvotteluvaltaa työsopimusta tehtäessä, mutta jos jokin sopimuksen kohta herättää kysymyksiä, kannattaa kysyä apua luottamusmieheltä tai liitosta. Jos mahdollista, pyydä työsopimusta etukäteen nähtäväksi ennen allekirjoittamistilannetta.
Mitä tehdä, jos työsopimuksessa on ongelma?
Ei kannata hätääntyä, vaikka työsopimuksesta löytyisi jokin erikoinen kohta. Laiton työsopimuksen ehto on lähtökohtaisesti pätemätön. Lisäksi, jos ehto on laillinen mutta kohtuuton, sitä voidaan sovitella.
Haastetta tuntuu olevan erityisesti vakuutusten mainitsemisessa, määräaikaisuuden perusteissa sekä selvityksissä nollatyötuntisopimuksissa.
Ennen kaikkea, älä allekirjoita työsopimusta ennen kuin olet lukenut ja tarkistanut sen ehdot huolellisesti!