Onko etätyötä koskeva sopimus ajan tasalla?
Pandemian aikana etätöiden tekeminen monilla työpaikoilla on lisääntynyt merkittävästi. On tietenkin selvää, ettei koko Suomi siirtynyt pandemiankaan aikana etätöihin. Monilla Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n sopimusaloilla etätyöskentely ei olisi edes käytännössä mahdollista. Linja-autoa tai kuorma-autoa ei voi kuljettaa kotoa käsin.
AKT:n jäsenistä etätyöskentely koskettaa erityisesti matkatoimistoalalla työskenteleviä. Vaikka alalla tehtiin paljon etätöitä jo ennen pandemiaakin, on etätöiden tekeminen pandemian aikana lisääntynyt entisestään. On myös hyvä huomioida, että etätyötä koskevat ohjeistukset ovat pandemian aikaan saattaneet erota aikaisemmista ohjeistuksista ja sopimuksista. Kun pandemiaa koskeva valtakunnallinen etätyösuositus on poistumassa, on hyvä aika tarkistaa, onko etätyösopimus kunnossa ja työehtosopimuksen mukainen.
ETÄTYÖTÄ JA TYÖPAIKALLA tehtävää työtä koskevat lähtökohtaisesti samat säännökset. Työsopimuslaki, työaikalaki, työturvallisuuslaki ja työehtosopimuksen määräykset koskevat siis yhtä lailla myös työpaikan ulkopuolella tehtävää työtä. Tästä huolimatta myös sopimiselle jää tilaa. Suosittelisinkin, että myös etätyötä koskeva sopimus tehdään kirjallisesti. Matkatoimistoalan työehtosopimuksen liitteenä on erillinen pöytäkirja etätyön tekemisestä sekä mallipohja, jonka avulla työntekijä ja työnantaja voivat sopia tarkemmin etätyöhön liittyvistä yksityiskohdista.
Pöytäkirjassa etätyösopimuksella sovittaviksi on nostettu kestoaikaa, työvälineitä, työjärjestelyjä ja matkakustannusten korvaamista koskevia asioita. Työntekijän kannattaa tarkistaa, että etätyösopimus vastaa vähintään työehtosopimuksessa määriteltyä tasoa. Etätyösopimuksessa voidaan sopia tarkemmin myös esimerkiksi etätyöpaikkaa, tietosuojaa ja työturvallisuutta koskevista asioista. Työtehtävät osittain määrittelevät, mitä yksityiskohtia sopimuksessa on hyvä käsitellä.
ETÄTYÖSOPIMUSTA tehtäessä on työnantajan kanssa hyvä käydä läpi ainakin seuraavia asioita:
- Tehdäänkö työtä kokonaan vai osittain etänä? Miten työnantajan kanssa sovitaan pidettävistä etätyöpäivistä?
- Miten tarvittavat työvälineet hankitaan ja miten niitä etätöissä säilytetään? Kuuluuko tietoliikennekustannukset työnantajalle? Saako työntekijä käyttää työvälineitä myös vapaa-ajallaan?
- Sovitaanko tietty etätyöpaikka vai voiko työntekijä halutessaan tehdä etätöitä myös julkisilla paikoilla, esimerkiksi kahvilassa tai kirjastossa? Millä tavoin salassapitovelvollisuus ja tietoturva on huomioitava etätöitä tehtäessä?
- Miten työaika merkitään? Miten mahdollisista ylitöistä sovitaan?
- Millaisia vahinkoja työnantajan tapaturmavakuutus etätöissä kattaa? Onko työturvallisuuteen liittyen jotain erityistä huomioon otettavaa? Miten ergonomiaan kiinnitetään huomiota?
Etätöistä sovittaessa voidaan yhdessä työnantajan kanssa pohtia myös, miten työkavereihin etätöissä voi pitää yhteyttä ja mitä kanavia työntekijän on hyvä etätöissä seurata. Työnantajan kanssa voidaan käydä keskustelua myös siitä, miten työpaikalla varmistetaan, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan yhdenvertaisesti, riippumatta siitä, työskenteleekö työntekijä pääosin toimistolla vai kotikonttorilla.
Hyvää työpäivää – missä sitä vietätkin!