On OK kuulua liittoon – työnantajatkin kuuluvat
Tietyt yhteiskunnalliset tahot, mainitsematta ääneen erästä kamaria ovat todennäköisesti viime aikoina taputelleet käsiään ay-liikkeen jäsenkehityksen myötä. Sen notkahdus ei ole sattumaa.
Jäsenmääräänsä nostaneen yleisen työttömyyskassan eli niin sanotun ”Loimaan kassan” perustajina on elinkeinoelämän isoja tahoja. Kassaa ei ole perustettu hyväntekeväisyysmielessä. Ei tarvitse uskoa salaliittoteorioihin ymmärtääkseen, että näin on tarkoituksella houkuteltu ihmisiä pois ammattiyhdistysliikkeestä. Miksi? Koska ammattiyhdistysliike on vahva.
Kun ay-liikettä heikennetään, se ei todellakaan iske ay-liikkeen johtohahmoihin. He kyllä pärjäävät. Isku osuu työntekijöiden arkipäivään. Siihen, millä työehdoilla, millä palkalla ja millaisilla lomilla töitä tehdään. Tämä logiikka jokaisen työntekijän, erityisesti nuorten, olisi hyvä hoksata. Yksittäisen ihmisen ratkaisulla liittyä ammattiliittoon on siis todellakin väliä. Tukeeko ay-liikettä ja itseään, vai heittäytyykö työnantajan seireenien houkutuksiin toisin sanoen yleiseen työttömyyskassaan ja vie näin mattoa itsensä alta.
Liittoon kuulumisen suurin hyöty on se, että porukalla saadaan neuvoteltua työehdot. Työehtosopimus on työntekijän kannalta ihan hirmuisen arvokas ja vaikutusvaltainen paperi. Ja se, millä työehtosopimuksesta pidetään kiinni, on yksinkertaisesti, että liitossa on jäseniä ja niitä on paljon.
Ammattiliittoon voi kuulua hyvillä mielin. Myös työnantajat kuuluvat omiin liittoihinsa. Se on siis ihan normaalia meininkiä, näin maailma pyörii. Jos taas liitto ei sitten ole juuri sinun näköisesi, omalla toiminnallasi voit olla muuttamassa sitä uuteen suuntaan. Sinun täytyy vain saada muut mukaasi. Sitä on yhdessä tekeminen.
Ammattiliitoista puhutaan myös Yhdysvalloissa, jossa menossa ovat presidentinvaalitaistelun kuumat hetket. Jos on kuunnellut tarkalla korvalla väistyvän presidentin Joe Bidenin sekä demokraattien uuden ehdokkaan Kamala Harrisin puheita, tämä ei ole mennyt ohi: molemmat ovat suoraan nostaneet tärkeänä asiana esiin, miten tärkeää on että työntekijät saavat järjestäytyä ammattiliittoihin.
On ihan ookoo pitää puoliaan. Työelämässä se onnistuu parhaiten yhdessä. Tätä kutsutaan ammattiyhdistysliikkeeksi.