Liiton jäsenyys merkitsee oikeusturvaa
MEILLE KAIKILLE LIITTOON KUULUVILLE ja niissä työskenteleville on tuttu kysymys; miksi kuulua liittoon, kun kaiken sen tarjoaman saa paljon helpommin ja halvemmalla muualta? Lakimiehenä koitan omalta osaltani kertoa, miten asiaa voi lähestyä.
AKT:n merkittävin tehtävä on jäsentensä etujen valvominen työsuhdeasioissa. Yksi elementti siinä on avustaminen syntyvissä työsuhderiidoissa.
Liiton jäsenelle ilmainen oikeusapu on jäsenmaksuun kuuluva etu ja osa AKT:n tarjoamaa jäsenpalvelua. Kuulumalla liittoon työsuhderiidat hoidetaan ilman jäsenen riskiä joutua maksumieheksi häviön tai voiton sattuessa.
AKT:n aluetoimitsijat sekä keskustoimiston työehtotoimitsijat ovat erikoistunut nimenomaisesti työsuhderiitojen ratkaisemiseen. Kun riitaa työpaikalla ilmenee, aloittaa AKT:n aluetoimisto asian selvittelyn. Riidan perusteita käydään läpi ja työnantajaa lähestytään selvityspyynnöin ja mahdollisesti vaatimuksella korjata asia. Ellei näin päästä osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, siirtyy asia AKT:n keskustoimistolle, jossa asia käsitellään AKT:n työehtoasiantuntijoiden toimesta.
Edunvalvonta- ja järjestötiimeissä on AKT:n paras osaaminen työsuhdeasioista. Säännöllisissä kokouksissa käydään läpi riidoiksi syntyneiden asioiden oikeusturvan tarve. Pohdinta käydään AKT:n solmimien työehtosopimusten sisällön sekä lainsäädännön pohjalta.
Koska työehtosopimukset ovat meidän itsemme solmimia on selvää, että niiden paras osaaminen on omissa käsissämme. Mikäli työehtovaliokunta antaa suosituksen oikeusavusta, siirtyy asia lakimiesten käsittelyyn. AKT:n omat ja ulkopuolisten toimistojen lakimiehet ovat aina nimenomaisesti perehtyneet työoikeuteen, joten jäsenellä on varmuudella käytössään paras mahdollinen apu. Lakimiesten ryhtyessä toimiin on asia usein jo niin riitainen, että sen vienti tuomioistuimeen on ainoa mahdollinen keinoa saada siihen ratkaisu. Kuten edellä kerrotusta voidaan todeta, on asiaan jo tuossa vaiheessa käytetty paljon aikaa, ammattitaitoa ja myös rahaa.
Kun asia viedään haastehakemuksen myötä tuomioistuimeen alkaa tämä jäsenetu todellakin näkyä. Yleinen tuomioistuinprosessi voinee kestää pahimmillaan jopa vuosikausia, jolloin oikeudenkäyntikulut kasvavat usein kymmeniin tuhansiin euroihin.
KUN LIITON TARJOAMAA OIKEUSAPUA vertaa yksityisen kassan tarjoamaan ja kovalla äänellä mainostamaan oikeusapuun, on erot helppo nähdä. Kun AKT tarjoaa maksuttoman oikeusavun, perustuu yksityisen kassan tarjoama apu vakuutusyhtiöltä otettuun oikeusturvavakuutukseen. Vakuutuksen maksimikorvaus summa on pääsääntöisesti 10 000 euroa ja sitä käyttävän itse maksettava omavastuuna on 15 % kuluista.
Koska oikeudenkäynnit ovat monimutkaistuneet, myös niiden kulut ovat kasvaneet. Siksi oikeusturvavakuutuksen kautta saatu maksimisumma ei kata aina edes pelkkää käräjäoikeudessa aiheutuvia kuluja. Tuolloinkin maksettavaksi tulee omavastuuosuus. Mikäli riidan alainen palkkasaatava olisi vaikkapa 5000 euroa, ei ole erityisen mieluista pohtia, kannattaako omaa juttua viedä sen häviämisriskin pelossa eteenpäin. Vaikka jutun voittaisikin, joutuu kymmenen tuhannen euron oikeudenkäyntikuluista maksamaan 1500 euron omavastuun. Mikäli juttunsa häviää ja saatavat jäävät saamatta, tulee omavastuu kuitenkin maksettavaksi. Näissä tilanteissa on sanomattakin selvää, ettei juttua kannata hävitä, eikä ainakaan viedä jatkokäsittelyyn hovioikeuteen, jolloin kulut ylittävät vakuutuksen maksimin jo reippaasti. Oikeuksiaan penäävä voi vakuutusturvan loputtua joutua maksumieheksi, mutta liittoon kuuluvalla tällaista pelkoa ei ole.