Edunvalvonta on joukkuelaji
Milloin viimeksi olet kysynyt työkaveriltasi, kuulutko ammattiliittoon? Tämän kysymyksen toivoisin kuuluvan työpaikoilla päivittäin. Varmistamalla sen, että työkaverisi ovat osa järjestäytynyttä ammattiliittoa vahvistat myös omaa asemaasi työmarkkinoilla.
Ammattiliitto on yhtä kuin järjestäytyneet työntekijät. Mitä vahvemmin järjestäytyneistä työyhteisöistä se koostuu, sitä vahvempi neuvotteluasema liitolla on myös työehtosopimustasolla. Mitä enemmän ammattiliittoaktiiveja työpaikalla on, sitä paremmat mahdollisuudet edunvalvontaan on paikallisesti. Järjestäytyneet työpaikat muodostavat järjestäytyneen ammattiliiton, joka luo edellytykset sille, että neuvotteluvoimaa on myös valtakunnallisesti.
Työnantajajärjestöt ovat vannoneet jo usean vuoden ajan paikallisen sopimisen nimeen. Ne ovat tehneet myös järjestelmällistä työtä sen eteen, että neuvottelut on viety keskusjärjestötason sopimuksista ammattiliittojen välisiin työehtosopimuksiin. Ei ole vaikeaa ennustaa, että seuraavana pitkän aikavälin tavoitteena on tarkoitus viedä sopiminen työpaikkatasolle. Tahtotila paikalliseen sopimiseen ei ole sattumaa, vaan työnantajapuolella tunnistetaan valtakunnallinen trendi järjestäytymisasteen heikentymisestä ja ymmärretään, missä työnantaja tekee omalta kannaltaan edullisimmat sopimukset. Yrittäjäjärjestöt jopa puhuvat jo koko työehtosopimustoiminnan lopettamisesta ja sopimusjärjestelmän hajottamisesta. Yhteisen sopimisen periaatteita ei enää kunnioiteta ja työehdoista halutaan täysi saneluvalta työnantajille.
Työntekijöiden on aika ymmärtää oma roolinsa varteenotettavana neuvottelukumppanina.
TYÖNTEKIJÖIDEN ON AIKA YMMÄRTÄÄ oma roolinsa varteenotettavana neuvottelukumppanina ja tehtävä töitä sen eteen, että neuvotteluasema ja neuvotteluvoima työpaikoilla säilytetään. Mikäli työntekijät haluavat hyviä tuloksia paikallisissa neuvotteluissa tai työehtosopimuksissa edellytyksenä on, että työyhteisö on järjestäytynyt ja aktiivinen. Tulee löytyä myös työehtosopimusasioiden osaamista sekä neuvottelutaitoa. Näitä taitoja voi oppia liittojen järjestämillä ammattiyhdistyskursseilla, joilla työpaikkojen ammattiyhdistysaktiivit koulutetaan edunvalvontaan. AKT:n ammattiyhdistyskoulutuksia järjestetään Kiljavan opistolla, aluetoimistoalueilla ja ammattiosastoissa. Järjestäytyneet työntekijät ja koulutetut luottamushenkilöt ovat ammattiyhdistysliikkeen voima ja tämä luo pohjan neuvottelutoiminnalle. Työyhteisön korkea järjestäytymisaste aktiivisine työntekijöineen on vahva vastavoima neuvottelemaan työnantajan kanssa yhteisistä asioista. Järjestäytymällä ammattiliittoon parannat omaa asemaasi!
HYVIN JÄRJESTÄYTYNEELLÄ AMMATTIALALLA on myös vaikutusta koko yhteiskunnan sovittujen rakenteiden toimivuuteen. Työlainsäädäntö perustuu lähtökohtaisesti siihen, että työntekijöillä on korkea järjestäytymisaste. Siksi työtoverille kannattaakin perustella, miksi ammattiliittoon kuuluminen on tärkeää.
Suurin osa AKT:n työehtosopimuksista on katkolla talvella ja työehtosopimuksien neuvottelu alkaa talven pikkuhiljaa kylmetessä. Jottei kylmää kyytiä seuraa myös neuvottelupöydissä on erittäin tärkeää, että työpaikoilla kiinnitetään huomiota siihen, että osallistuminen on vahvaa. Jokainen voi omalta osaltaan pitää huolen siitä, että sopimuksissa on hyvät edellytykset onnistua.
Talven aikana neuvotellaan useista tärkeistä asioista, jotka vaikuttavat työpaikkojen arkeen. On tärkeää, että työpaikolla keskustellaan yhteisistä tavoitteista ja järjestäydytään yhdessä tavoiteltavien asioiden puolesta. Kerro työkaverillesi, että sinäkin olet järjestäytynyt AKT:hen kuljetusalan ammattilaisten joukkueeseen