Lakkosanastolla muokataan mielipiteitä
Kun työntekijät marssivat ulos, työnantaja puhuu laittomasta lakosta.
Ulosmarssi, mielenilmaus, laiton lakko… Kun työntekijöiden tunteet kuohahtavat esimerkiksi irtisanomisten takia ja he poistuvat töistä lyhyeksi ajaksi, tapauksen nimitys riippuu kertojasta. Jos työntekijöitä kysytään, heillä on meneillään mielenilmaus. Työnantaja taas kertoo mieluusti, että kyseessä on laiton lakko.
Sanavalinnoilla vaikutetaan yleisön mielipiteisiin. Mediankin voi olla vaikea valita sanat niin, ettei teksti tunnu puolueelliselta. Joskus puolueellisuutta ei edes yritetä välttää: esimerkiksi metsäteollisuuden työtaistelusta vuonna 2005 kirjoitettiin yleisesti lakkona, vaikka kyseessä oli työsulku.
Koiviston Auton pääluottamusmies Olli Kettunen kertoo, että värittyneistä termeistä tulee työpaikoilla välillä hankaluuksia. Työntekijä- ja työnantajapuolilla voi olla eri käsitykset siitä, millainen lakko on laillinen ja millainen ei, ja mitä sanoja pitäisi käyttää.
– Kun työnantaja puhuu laittomasta lakosta, työntekijät tietysti säikähtävät. Työntekijät eivät välttämättä itsekään tiedä, mihin heillä on oikeus.
AKT-lehden lakkosanastosta voi tarkistaa, mitä termit tarkoittavat ja mikä on laillista.
Työntekijät eivät välttämättä itsekään tiedä, mihin heillä on oikeus.
Artikkeli on julkaistu lehdessä 1/2022.