Kuljettajille tuodaan tietoa ravitsemuksen, liikunnan ja unirytmin vaikutuksesta vireyteen
Keuhkoterveysjärjestö Filhan toteuttama ja STEA:n Veikkauksen tuotoista rahoittama terveyshanke kiertää pääkaupungiseudulla lisäämässä terveystietoutta.
Toukokuisena iltapäivänä Nobinan varikon Vantaalla valtasi Vimma- eli Vireämpi ammattikuljettaja -hanke, jota tehdään yhteistyössä myös HKL:n ja Pohjolan Liikenteen kanssa.
Pisteellä on mahdollisuus teettää kehonkoostumusmittaus, testata puristusvoimaa ja keskustella asiantuntijoiden kanssa terveydestä. Kuljettajille lainataan unta ja aktiivisuutta mittaavaa mittaria ja järjestetään ryhmäliikuntatapahtumia.
Hanketyöntekijä ja fysioterapeutti Herkko Ryynäsen mukaan kampanjan taustalla on tieto siitä, että ammattikuljettajien työssä on ”aikamoisia” vireystilaan ja uniterveyteen liittyviä riskejä.
– Esimerkiksi uniapnea on diagnosoitu 20–25 prosentilla kuljettajista ja monella voi se olla lievempänä siihen päälle.
Uneen ja vireyteen vaikuttavat myös liikunta ja ravitsemus, minkä vuoksi nämäkin osa-alueet on huomioitu.
– Tuntuu, että tilausta tällaiselle toiminnalle on. Kysymyksiä tulee laidasta laitaan, Ryynänen arvioi.
Hänen mukaansa etenkin ravitsemuksesta kysytään melko paljon. Myös liikunta puhuttaa.
Varikoilla kiertävän kohtaavan toiminnan lisäksi Vimmalla on maanlaajuinen Facebook-ryhmä, jossa voi kysellä ja keskustella teemoihin liittyvistä asioista.
Ravitsemus kiinnostaa eniten
– Kokonaisuudessaan vastaanotto on ollut erittäin hyvä. Huomaa, että meistä on tiedotettu. Ihmiset tietävät, että olemme tulossa ja osaavat hakeutua tänne, kertoo sairaanhoitaja ja hanketyöntekijä Salla-Maaret Keijälä.
Keijälän mukaan kuljettajilta tulee paljon kysymyksiä palautumisesta, liikunnasta ja siitä, miten voisi vaikuttaa omaan terveyteen tai mitä muuttaa omassa ruokavaliossa.
– Haluamme antaa käytännönläheisiä vinkkejä. Kertoa, miten terveellisyys oikeasti näkyy ruuanlaitossa ja miten ammattikuljettajan kannattaa rytmittää syömisensä, Keijälä kertoo.
Linja-autonkuljettaja Markku Korkkinen vahvistaa, että syömisestä tulee helposti epäsäännöllistä vuorotyön ja lyhyiden taukojen vuoksi.
– Teen myöhään töitä ja jos vuoron aikana on lyhyt tauko, niin tulee ahmittua eikä ruoka ehdi kunnolla sulaa.
Myöhäisten työvuorojen vuoksi Korkkinen sattui Vimman pisteellekin nyt ensimmäistä kertaa. Hän kertoo pitävänsä teemoja kiinnostavina.
– Käyn vesijuoksemassa Pirkkolan uimahallissa. Asun sen verran lähellä, että kävelen tai pyöräilen sinne helposti.
Jari Huovinen puolestaan oli testaamassa puristusvoimaansa toistamiseen.
– Kävin pisteellä viimeksi pari vuotta sitten, kun hanke alkoi. Ihan pätevältä vaikuttaa. Monella meistä ovat kuitenkin terveelliset elämäntavat vähän hukassa.
Olisi mukavaa harrastaa yhdessä vaikka työporukan kanssa.
Ryhmäliikuntaa ja kuntolomia
Valid Kadah kertoo olleensa linja-autonkuljettajana Nobinalla kaksikymmentä vuotta. Hänkin oli Vimman pisteellä ensimmäistä kertaa.
– Jäi hyvä mieli, oli mielenkiintoista asiaa. Puristusvoimakin oli tähän ikään riittävä.
Mitä liikuntaan tulee, Kadah kertoo pitävänsä jalkapallosta, tenniksestä ja kävelystä. Hän toivoo, että työpaikalla tai osastoissa järjestettäisiin ryhmäliikuntaa.
– Olisi mukavaa, jos olisi kuljettajien joukkue, jossa harrastaa yhdessä vaikka työporukan kanssa. Vaihtelevat työvuorot tosin asettavat haasteita osallistumiselle.
Kadah muistelee lämmöllä myös AKT:n tukemaa kuntolomaa Lahden Pajulahdessa parikymmentä vuotta sitten.
– Lähden mielelläni toisenkin kerran!
Artikkeli on julkaistu lehdessä 4/2022.