
Kohti alue- ja kuntavaalikevättä, osa 2
Esittelemme alue- ja kuntavaaleissa ehdolla olevia AKT:n jäseniä eri puolelta maata ja eri puolueista.

Raine Lakkala, vas., Lempäälä
Autonkuljettaja yrityksessä Schenker Oy, AKT:n kuorma-autojaoston jäsen, osaston 005 toimikunnan jäsen.
Kuntavaaliehdokas Lempäälässä.
– Haluan, että päätöksenteossa huomioidaan aina ihmisoikeudet ja tasa-arvo. Ihmisiä tulee kohdella ihmisinä olipa heidän taustansa millainen tahansa. Kylmän oikeistolainen politiikka kohtelee heikommassa asemassa olevia tavalla, jota ei voi hyväksyä. On aika siirtää päätöksentekoa vasemmalle ja siksi olen ehdolla jo toista kertaa. Sormella osoittelun aika on ohi.
– Investoinnit ilmastotoimenpiteisiin tulisi nähdä positiivisena muutoksena, sillä pitkällä aikavälillä energiatehokkuuden paraneminen säästää myös rahaa. Toimilla, joita tulisi tehdä nyt on merkitystä ja haluan pyrkiä edistämään vihreää siirtymää kunnassani.
– Olen myös sitoutunut AKT:n tavoitteisiin edistää poliitiikassa työntekijöiden oikeuksien toteutumista niin kunnan omille työntekijöille kuin kunnan ostopalveluissa.

Sofia Pahtela, vas. (sit.) Imatra
Linja-autonkuljettaja, parhaillaan työttömänä. AKT Lappeenrannan osaston 062 jäsen.
Kuntavaaliehdokas Imatralla ja aluevaaliehdokas Etelä-Karjalan hyvinvointialueella.
– Lähdin ehdolle kuntavaaleihin kotikuntani joukkoliikenteeseen kohdistuneiden leikkausten vuoksi.
– Linja-autoliikenne on tärkeä osa kuntaamme. Ennen vuodenvaihdetta 2025 Onnibus-vuorot loppuivat. Vuodenvaihteessa kaupunginhallituksen aggressiiviisilla leikkauksilla karsittiin paikallisliikenteen vuoroja merkittävästi. Leikkaukset tehtiin kannattavimmista vuoroista ja päätettiin lopettaa aamun aikaisimpia ja illan viimeisimpiä sekä viikonloppuvuoroja.
– Itselläni on kokemusta ajoaikataulujen tekemisestä. Lähetin kaupunginhallitukselle sekä Jouko-joukkoliikenteeseen listan vuoroista, joka olisivat palvelleet paremmin myös junaliikennettä. Ehdotukset eivät kuitenkaan menneet läpi.
– Kaupungissa on hyvin paljon autottomia, jotka eivät pääse viikonloppuisin nyt minnekään. Joiltain lapsilta leikkaukset ovat vieneet mahdollisuuksia harrastaa. Joukkoliikenne on monelle välttämätön.

Erik Raatikainen, vas., Lappeenranta
Linja-autonkuljettaja yrityksessä Savonlinja Oy.
Kuntavaaliehdokas Lappeenrannassa ja aluevaaliehdokas Etelä-Karjalan hyvinvointialueella.
– Liityin puolueeseen jo noin vuosi sitten poliittisten lakkojen innoittamana ja olen ensi kertaa ehdolla.
– Lappeenrannan joukkoliikenne kaipaa parannusta ja kuljettajat parempia wc- ja taukotiloja. Toimivan ja laadukkaan joukkoliikenteen tulisi olla yliopistokaupungissa sydämen asia.
– Kaupungin talouteen toki vaikuttaa se, että niin moni palvelusektorin työpaikoista nojautuu Venäjän läheisyyteen, mikä vähentää verokertymää.
– Tiedostan SOTE-alueen säästöpaineet, mutta haluan säilyttää vammaispalvelujen saatavuuden riittävällä tasolla kunnassa. Tilanne, jossa asiakkaan maksutaakka kasvaa, mutta palvelujen laatu heikkenee ei ole toivottava. Kukaan ei kuitenkaan vielä tiedä millaisiksi palvelut jatkossa muotoutuvat uuden vammaispalvelulain ohjaamina.

Risto Muikku, sd., Lapinlahti
Linja-autonkuljettaja, ei työssä.
Kuntavaaliehdokas Lapinlahdella.
– Haluan kehittää Lapinlahden kuntaa ja tehdä alueesta houkuttelevamman ulkopuolisille investoinneille. Kunnan tulisi olla sellainen, missä nuori ja vanha haluaa elää, eikä houkutus muuttaa muualle johdu ainakaan elämisen puitteista. Peräänkuulutan yhteistyötä myös naapurikuntien kanssa.
Vanhustenhoidon tulisi olla ajan tasalla ja järkevästi toteutettua riippumatta siitä, kuuluuko vastuu kunnalle vai SOTE-alueelle.
– Vanhustenhoito kuuluu kaikille ihmisille.
– Kuntapäättämisen pitäisi olla läpinäkyvämpää, jotta jokainen voisi halutessaan helposti löytää tietoa miksi johonkin asiaan on investoitu, millä hinnalla, jne.
– Kuljetuspalveluiden ostamisessa tulisi hinnan lisäksi kiinnittää huomiota palvelun laatuun. Halvat ratkaisut tuovat mukanaan isoja ongelmia ja näitä on jo havaittavissa muualla Suomessa.

Harri Kolari, sd., Varkaus
Kuorma-autonkuljettaja yrityksessä Arto Aholainen Oy. Varkauden automiehet ry:n varapuheenjohtaja.
Kuntavaaliehdokas Varkaudessa.
– Ajatus politiikkaan astumisesta on mietityttänyt minua jo pitkään. Nykyinen päätöksenteko on sellaisella tasolla, että muidenkin on vihdoin aika saada äänensä kuuluviin.
– Varkaudessa on säästetty jo vuosikausia vääristä paikoista ja korjausvelkaa on jo kertynyt melkoisesti. Haluan järkevöittää kunnan kulurakennetta ja ohjata varoja siten, että kaikki kuntalaiset hyötyvät ja viime kädessä kaikkien toimeentulo turvataan. Valtuutettuna pyrkisin varmistumaan myös siitä, että kaupunki noudattaa työsopimuksissaan ja muissa velvoitteissaan annetuja lakeja ja säädöksiä.
– Varkauden alueen koulutusmahdollisuuksia ei tule karsia ja kouluverkko tulisi säilyttää nykyisellä tasolla. Myös kulttuurista on leikattu jo tarpeeksi.

Jani-Petteri Pajukoski, vas., Pori
Ahtaaja yrityksessä Olmar Finland Oy, Porin kaupunginvaltuuston jäsen, sivistyslautakunnan jäsen, AKT:n valtuuston jäsen, Porin Linjat Oy:n hallituksen jäsen, osaston 133 vpj. ja sihteeri.
Kuntavaaliehdokas Porissa.
– Porin satamalla on suuri merkitys Porin ja koko maakunnan työllisyydelle ja osa satamaa koskevista päätöksistä kulkee kaupunginvaltuuston kautta. Haluan jatkaa työtäni kaupunginvaltuustossa ja olla mukana kehittämässä alueen elinvoimaisuutta. Sataman tulee säilyä kilpailukykyisenä. Paras tae sen saavuttamiseksi on luoda parempia toimintaedellytyksiä satamaa palveleville operaattoreille ja ympäröivälle teollisuudelle.
– Lasten ja nuorten asiat ovat lähellä sydäntäni ja kahden tyttären isänä pidän tärkeänä että varhaiskasvatuksen, koulutuksen, ja muiden sivistyspalveluiden tulisi olla riittäviä tarpeisiin nähden. Tärkeä osa toimivia peruspalveluja on luonnollisesti toimiva julkinen liikenne.

Timo Vahtera, sd., Turku
Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja yrityksessä Schenker Oy, 15 vuoden kokemus työsuojeluun ja luottamusmiehen tehtäviin liittyen, Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan varajäsen.
Kuntavaaliehdokas Turussa.
– Kuntapolitiikka ei uudistu riittävästi ja tarvitsee uusia kasvoja ja uutta voimaa. Tämä on saanut minut ehdolle jo toista kertaa.
– Kaupungin tulee ottaa vastuuta tulevista veronmaksajistaan ja pidän tärkeänä, että lapsilla ja nuorilla on Turussa hyvät mahdollisuudet päästä elämässä eteenpäin. Tärkeää on myös se, että Turun pitää huolehtia omien työntekijöidensä työsuhteista reilulla ja asiallisella tavalla.
– Ostopalvelujen kilpailutus tarvitsee tarkempaa huolenpitoa, sillä näkemykseni on, että kaupungilla on puutteita kilpailutukseen liittyvässä osaamisessa ja sovittujen sopimusten valvonnassa.

Mikko Niemi, vas., Jyväskylä
Terminaalityöntekijä yrityksessä Schenker Oy, luottamusmies ja varasuojeluvaltuutettu.
Kuntavaaliehdokas Jyväskylässä ja aluevaaliehdokas Keski-Suomen hyvinvointialueella.
– Astuminen politiikkaan on mietityttänyt jo kymmenisen vuotta ja nyt on aika toimia. Poliittinen päätöksenteko on luisunut liikaa oikealle. Niiden, jotka kykenevät on aika puolustaa heikompaansa.
– Elämisen edellytysten saavuttaminen ei saa muuttua mahdottomaksi ja jokaisella tulisi olla mahdollisuus työhön ja toimeentuloon.
– Säästötoimenpiteiden tulee olla järkeviä, jotta nykysäästöt eivät muutu tulevaisuuden kustannuksiksi. Hoitojonojen piteneminen uhkaa johtaa siihen, että lasku maksetaan kalliimpina erikoissairaanhoidon kustannuksina. Sairauksien hoitaminen ajoissa säästäisi lopulta yhteiskunnan varoja.

Elias Lehti, vas., Pori
Linja-autonkuljettajaharjoittelija Porin Linjoilla. Vapaa-ajan lautakunnan jäsen.
Kuntavaaliehdokas Porissa ja aluevaaliehdokas Satakunnan hyvinvointialueella.
– Porista pitäisi kehittää nykyaikaisempi, sillä nyt riskinä on paikalleen jämähtäminen. Kaupunkilaisten hyvinvointiin tulee panostaa ja porilaisille tärkeiden vapaa-aika- ja kulttuuripalvelujen tulee olla tärkeällä sijalla. Myös julkisen liikenteen palvelujen tulisi toimia paremmin kaupunkilaisten hyväksi.
– Omaa hyvinvointia ei tule tuhota eikä kaupunkilaisten olosuhteita tai terveydenhuollon palveluita tulisi mielestäni enempää kurjistaa. Asiaan tulisi puuttua kaikin mahdollisin keinoin. Näköpiirissä on jopa muutamien satojen työpaikkojen väheneminen tällä seudulla.
Olen kolmatta kertaa ehdolla ja nyt on aika toimia.

Aarre Uusiheimala, sd., Hamina
Linja-autonkuljettaja yrityksessä Pohjolan Liikenne Oy, Kotkan-Haminan joukkoliikennejaoston jäsen.
Kuntavaaliehdokas Haminassa ja aluevaaliehdokas Kymenlaakson hyvinvointialueella.
– Haminan tulee puolustaa asemaansa maailmanluokan pikkukaupunkina. Tämä tarkoittaa nykyisen toimivan kouluverkon säilyttämistä ilman ylisuuria oppilasryhmiä, riittävien peruspalveluiden turvaamista omalla paikkakunnalla kaikille ikäryhmille, ja sujuvaa seutuliikennettä, joka on oman kunnan yrittäjien käsissä.
– Ainoana Haminan valtuustoon pyrkivänä AKT:n jäsenenä haluan pitää esillä myös palkansaajien puolta ovatpa kysymykset kuinka kiperiä tahansa.
– Hamina tarvitsee samanlaista yhteiseen hiileen puhaltamista, mitä löytyy oman ammattiliittoni asenteesta. Se on ainoa tapa luoda kestävää pohjaa kaupunkimme tulevaisuudelle.

Sami Leppänen, sd. (sit.), Parikkala
Säiliöautonkuljettaja yrityksessä Jyväskylän Kiitokuljetus Oy, os. 002 sihteeri, Rahtarit ry os. 017 johtokunnan jäsen, Parikkalan Urheilijoiden vpj.
Kuntavaaliehdokas Parikkalassa.
– Olen asunut Parikkalassa lähes koko elämäni. Tänä aikana olen joutunut seuraamaan kuinka palvelujen karsiminen vaikeuttaa kuntalaisten elämää, kun tarpeellisia palveluja täytyy hakea yhä kauempaa.
– Pidän tärkeänä hyvän työympäristön ja kunnallisten työpaikkojen ylläpitoa sekä terveen kilpailutuksen valvomista.
– Parikkala on ikääntyvä paikkakunta, mutta iäkkäille suunnatut palvelut ovat silti vähenemään päin. Kuntaa tulisi kehittää siten, ettei työn perässä muuttaminen olisi ainoa vaihtoehto alueen nuoremmalle väestölle. Vajaan neljän ja puolen tuhannen asukkaan kunta kaipaa lisää uutta verta.
–Kuntaa tulee kehittää ja haluan antaa oman panokseni asioiden edistämiseksi. Olen kuntavaaliehdokkaana kolmatta kertaa.

Mika Kiuru, sd,. Kiuruvesi
Linja-autonkuljettaja ja varaluottamusmies yrityksessä Autoliikenne Veljekset Laitinen Oy, pianonvirittäjä oman yritystoiminnan kautta.
Kuntavaaliehdokas Kiuruvedellä.
– Päätoimisesti ajan linja-autoa, mutta pianonvirittäjänä toimiminen on kosketukseni yrittäjyyden maailmaan. Näiden ansiosta ymmärrän yksinyrittäjiä, mutta myös palkansaajia.
– Pitkäaikainen kiinnostus politiiikkaan ja asioiden tiivis seuraaminen innostivat minut lähtemään ehdolle ensimmäistä kertaa. Työväen asiat ovat lähellä sydäntäni, ja minusta kunnan pitää olla hyvä työnantaja.
– Kiuruvedellä tämän hetken puheenaihe on tuulivoimasuunnitelmat. Minusta uusiutuva energia on myönteinen asia. Paikkakunnalla on meneillään kouluverkkoselvitys. Linja-autonkuljettajana minulle on tärkeää se, millaisia päätöksiä koulukuljetusten suhteen kunnassa tehdään.

Timo Rautanen, vas., Kangasala
Linja-autonkuljettaja, Pirkanmaan Vasemmistoliiton piirihallituksen jäsen, Mobilia-säätiön edustajiston varajäsen.
Kuntavaaliehdokas Kangasalla ja aluevaaliehdokas Pirkanmaan hyvinvointialueella.
– Kangasalan huomattavasta kuntaveroprosentista huolimatta kaupungin taloudelliset panostukset ohjautuvat lähinnä uusille asuinalueille. Päätöksien vaikutukset näkyvät kouluverkon ja joukkoliikenteen palvelujen heikennyksinä.
– Valtuutettuna pyrkisin säästämään Kangasalan varoja edistämällä kaavoittamisen ja rakentamisen keskittämistä nykyisille asuinalueille. Uudet asuinalueet vaativat suuria taloudellisia panostuksia teiden, vesi- ja viemäriverkon, sekä muun infran rakentamiseen. Haluan huolehtia myös siitä, etteivät kaikki peruspalvelut karkaa kuntalaisten ulottumattomiin.
– Julkisen liikenteen palveluiden tulisi olla paremmin kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Tämän osalta Kangasalan asukkaat ovat epätasa-arvoisessa asemassa.

Jani Jylkkä, sd., Oulu
Linja-autonkuljettaja yrityksessä Nobina Oy.
Kuntavaaliehdokas Oulussa.
– Kun tehdään isoja päätöksiä, päättäjät voisivat kuulla enemmän asukkaiden mielipiteitä ja etsiä tarvittaessa vaihtoehtoisia ratkaisuja.
– Julkisen liikenteen reittivalikoimaa tulisi laajentaa palvelemaan paremmin kaupunkilaisten tarpeita. Keskustassa asiointi on hankalaa iäkkäälle ja liikuntarajoitteiselle. Matka pysäkiltä palvelujen ääreen on paikoin pitkä. Lisäksi aikataulutusta olisi hyvä miettiä, että istumatyötä tekevä kuljettaja ehtisi päätepysäkillä myös jaloitella.
– Nykyään jokainen joutuu elämään huonojen uutisten mediatulvassa. Meidän tulee tehdä kaikkemme, etteivät nuoremme menetä uskoa parempaan huomiseen. Nuorille pitää löytää enemmän toimintaa ja mahdollistaa esimerkiksi yksi ilmainen harrastus. Nuorisotiloja tulisi lisätä, jotta nuoret pääsevät tutustumaan toisiinsa ja saavat ammattilaisilta tukea ja ohjausta. Palveluja olisi hyvä jalkauttaa kouluihin. Missä nuoret, siellä palvelut.

Lasse Nikula, kesk., Kotka
Linja-autonkuljettaja yrityksessä Koiviston Auto Porvoo Oy.
Kuntavaaliehdokas Kotkassa ja aluevaaliehdokas Kymenlaakson
hyvinvointialueella.
– Olen Kalajoelta muuttanut tuore kotkalainen, ja ollut ikäni Keskustan jäsen. Olen ay-aktiivi, ja keskustalaisena siten harvinainen. Katson sijoittuvani vankasti keskelle, ymmärrän sekä yrittäjiä että ay-liikettä. Yrityksen menestys on aina kiinni työntekijöistä myös kuljetusalalla. Mielestäni yrittäjien ja työntekijöiden pitäisi oppia toisiltaan. Pohjanmaalta tunnen paljon maatalousyrittäjiä.
– Lähdin Kalajoelta, kun edellinen työpaikka, jossa olin myös työsuojeluvaltuutettu, ei noudattanut sovittuja sopimuksia.
– Haluan oppia tuntemaan kaupunkilaisia ja politiikkaan osallistuminen on hyvä keino päästä sisälle kotkalaisuuteen. Samat asiat ovat tärkeitä niin kaupungissa kuin maaseudulla. Pyrin siihen, että Kotkassa olisi hyvä elää ja kasvaa. Hieman ulkoa päin katsovana uskon voivani tarjota uusia näkökulmia.

Eetu Hämäläinen, sd., Joensuu
Linja-autonkuljettaja yrityksessä Länsilinjat Oy, kiinteistötoimitusten uskottu mies.
Kuntavaaliehdokas Joensuussa.
– Palo kuntapolitiikkaan on tullut verenperintönä ja haluan antaa ääneni myös niille, jotka eivät saa omaansa kuuluviin.
– Kuntatalouden tasapainottaminen ei ole helppo asia. Koulutuksessa säästäminen johtaa joko toimipisteiden lakkauttamisiin tai ylisuuriin ryhmäkokoihin. Kuntaveroa ei kuitenkaan voi korottaa loputtomiin. Leikkaukset kohdistuvat silloin palveluihin joiden tuottaminen on kunnille vapaaehtoista.
– Elinvoimaisen kunnan säilyttäminen vaatii ponnisteluja uusien investointien saamiseksi alueelle. Tätä työtä pitäisi kyetä tekemään ennakkoluulottomasti yli puoluerajojen.
– Kuljettajan näkökulmasta katsottuna Joensuun joukkoliikenteen tulisi pystyä palvelemaan asukkaita siten, että julkisia käyttävälle liikkuminen olisi helppoa ja sujuvaa.

Ville Amonsen, vas., Tornio
Öljy- ja kaasualan työntekijä yrityksessä Neste Oyj, työsuojeluasiamies, osaston 082 sihteeri, AKT:n nuorisovaliokunnan vpj., SAK:n paikallisjärjestön vpj.
Kuntavaaliehdokas Torniossa.
– Yhteisten asioiden ajaminen on jokaisen kykenevän yksilön velvollisuus. Päätösten tekemisen tulisi olla selkeää ja läpinäkyvää, jotta jokainen kuntalainen voisi halutessaan tarkistaa, että homma toimii oikein.
– Kunnan tulee palvella jokaista kuntalaista parhaan kykynsä mukaan ja haluan olla ääni niille, jotka eivät saa omaa ääntänsä kuuluviin. Nyt olen ensimmäistä kertaa ehdolla.
– Torniossa päätöksenteko toimii ainakin pintapuolisesti hyvin. Aina pystyy silti parantamaan ja kehittämään toimintaa. Vasta pari vuotta Torniossa asuneena näen asiat ikään kuin ulkopuolisen silmin ja tuon mukanani tuoreita näkökulmia.

Paul Lindholm, sd., Mäntsälä
Terminaalityöntekijä ja luottamusmies yrityksessä Schenker Oy, AKT:n valtuuston jäsen, terminaalijaoston puheenjohtaja.
Kuntavaaliehdokas Mäntsälässä.
– Työehtosopimusneuvottelujen aikana tuli erittäin selväksi kuinka vähän maamme työntekijävihamielinen oikeistohallitus välittää pienen ihmisen asioista. Pidän siten välttämättömänä, että kuntapolitiikan vaikuttamispaikoille saadaan ihmisiä, jotka edustavat ihmisläheisempiä arvoja.
– Päätäntävalta Mäntsälässä on vinoutunutta ja tällä hetkellä oikeistopuolueiden jäsenet päättävät lautakunnissa liian monen kuntalaisille tärkeän asian ratkaisemisesta. Tästä ovat saaneet kärsiä muun muassa omaishoitajat.
– Valtaa tulee antaa niille, joilla on omakohtaista kokemusta tai työperäistä kosketuspintaa tavallisen kuntalaisen arkeen ja ymmärrystä käyttää sitä oikein. Nyt on meneillään aika, jossa vahvempi vain kiusaa heikompaansa.

Petri Mattila Sd., Riihimäki
Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja, toiminnanjohtaja Riihimäellä ja Ympäristön Automiehet, osasto 051:n puheenjohtaja, SAK:n Riihimäen paikallisjärjestön puheenjohtaja.
Kuntavaaliehdokas Riihimäki, aluevaaliehdokas Kanta-Hämeen hyvinvointialue.
– Lähdin kuntapolitiikkaan, kun koin yhteisten asioiden hoitamisen tärkeäksi ja kiinnostavaksi tavaksi vaikuttaa. Olen ollut mukana neljän valtuustokauden ajan. Riihimäen nuorisovaltuusto palkitsi minut Vuoden ääni nuorten puolesta – kunniakirjalla.
– Minulle tärkeitä asioita ovat mm. koulutus, lähikoulut, päivähoito, kuntiin jääneet ikäihmisten palvelut (esim. Riksula Riihimäellä) ja harrastusmahdollisuudet eli laadukkaat ja kaikkien saatavilla olevat kohtuuhintaiset palvelut.
– Hyvinvointialueella tärkeitä ovat laadukkaat ja riittävän laajat sotepalvelut Riihimäellä ja ympäristökunnissa. Keskittäminen pelkästään Hämeenlinnaan johtaa ihmisten eriarvoiseen asemaan. Ihminen pitää olla aina etusijalla, ei raha

Jari Pajukoski, vas., Pori
Eläkkeellä, hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan ja maakuntahallituksen jäsen. Tradekan ja Länsi-Suomen edustajiston jäsen. 25 vuoden kokemus lautakunta- ja järjestötyöstä, kuusi kautta Porin kaupunginvaltuustossa.
Aluevaaliehdokas Satakunnan hyvinvointialueella.
– Satakunnan hyvinvointialueen rahoitus ei riitä siihen, että terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen palvelut olisivat yhtä lähellä alueen jokaisen asukkaan näkökulmasta. Tämän olen oppinut hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan jäsenenä. Palveluja tulisi pyrkiä silti järjestään mahdollisimman tasapuolisesti ja ensivasteen hoito tulisi kyetä säilyttämään nykyisellään.
– Tiivistettynä voisi sanoa, että säästetään mieluummin seinistä kuin käsipareista.
– Hyvinvointialueen tulee säilyä itsenäisenä toimijana. Alueen liittämistä toiseen on kaavailtu julkisuudessa, mutta uskon, että kykenemme pärjäämään jatkossakin omin avuin.

Harri Landén, sd. (sit.), Vihti
Linja-autonkuljettaja yrityksessä Koiviston Auto. Kuntavaaliehdokas.
Kuntavaaliehdokas Vihdissä.
– Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa, sillä on tärkeää että jokainen vasemmalle kallistuva ääni on mukana vähentämässä oikeiston valtaa. Vihdin joukkoliikennettä pitäisi kehittää toimivammaksi, ja linja-autonkuljettajana minulla on tästä aiheesta omakohtaista kokemusta, kun olen koko ikäni tehnyt näitä töitä. Joukkoliikenteen kilpailutuksissa on tärkeää, että työntekijöillä on reilut työehdot eikä niin että tulos revitään työntekijöiden selkänahasta. Olen aiemmin ollut yrittäjä, ja ymmärrän yrittäjien asemaa.
– Nummelassa moni sanoo, että lentokenttä häiritsee, mutta mielestäni lentokenttä kuuluu Nummelaan. Se on “vanhan rouvan” eli DC-3:n koti. Se tuo kaiken lisäksi rahaa kuntaan.

Esa Kärhä, sd., Padasjoki
Linja-autonkuljettaja yrityksessä Pohjolan Liikenne Oy.
Kuntavaaliehdokas Padasjoella.
– Lähipalveluiden säilyminen pienellä paikkakunnalla on tärkeää. Hiljaa pysyminen takaa sen, että 2700 asukkaan kunnassa palvelut ja työpaikat karkaavat kauemmas vetovoimaisemman Lahden suuntaan, kun äänekkäämmät vievät tahtonsa läpi. Työpaikkoja katoaa ja palveluja karsitaan joka vuosi, eikä uusia ole tulossa.
– Kuntaani on suunnitteilla viiden tuulivoimalan hanke, jonka mukanaan tuomat kiinteistöverotulot auttaisivat kuntataloutta kunnan elinvoimaisuuden säilyttämisessä seuraavat 30 vuotta. Hanke on Padasjoen tulevaisuuden kannalta elintärkeä. Asian kannatus on jakautunut, sillä tuulivomassa on myös omat haittansa. Pienessä kunnassa veroeuroja ei synny tyhjästä, joten toivottavaa olisi, että kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu löytyy.

Pasi Suonpää sd., Naantali
Ahtaaja, pääluottamusmies Finnsteven Turun yksikkö, osaston 139 puheenjohtaja, AKT:n satamajaoston puheenjohtaja ja ahtausalan tes-neuvottelukunnan jäsen.
Kuntavaaliehdokas Naantalissa.
– Kuntana Naantalin pitää voida vaikuttaa E18-tien rakentamisen nopeuttamiseen. Tie on tärkeä osa sataman liikennettä ja tukee taloutta ja työpaikkojen syntymistä Naantalissa. Sujuva liikkuminen on tärkeä saariston suuntaan ja kun laivoista tuleva raskaan liikenteen suma ryhmittyy Naantalin tielle. Sujuva kulku tukee yhä laajenevaa asumista Luonnonmaan ja saariston alueella. Myös sataman alueen kehittäminen teollisuuden näkökulmasta on tärkeää. Kunnan pitää myös tukea omalta osaltaan edullisempaa vuokra-asumista kuntalaisille.
– Kuntalaisten liikunnalliseen toimintaan tulee panostaa mm. urheilukenttää kunnostamalla.
– Linja-autonkuljettajien sosiaalitilat ja autojen kääntöpaikka pitää huomioida tulevassa Naantalin keskustan kehittämisessä.

Pentti Hupanen, sd., Valkeakoski
Eläkeläinen, Valkeakosken varavaltuutettu, Valkeakosken Eläkkeensaajat ry:n pj.
Kuntavaaliehdokas, Valkeakoski.
– Haluan työskennellä sen eteen, että Valkeakosken asukkailla olisi tasapuolinen pääsy palveluihin riippumatta siitä, missäpäin kaupunkia sattuu asumaan. Minulle on tärkeintä asukas- ja yhdistystoiminta, erityisesti Sointulan kaupunginosan asiat. Kaupunkilaisissa herättää närää se, että katuvalot sammutetaan öisin, ja siihen haluaisin ajaa muutosta.
– Olin Sääksmäen Työväenyhdistyksen johdossa 18 vuotta. Olen ollut SDP:n jäsen 57 vuotta, ja AKT:ssakin nelisenkymmentä vuotta, mikä heijastuu arvoihini. Katson että kunnan täytyy pitää huolta työntekijöistään, eikä kunta-alan palkoista tule karsia. Valkeakoskella on nyt sopivasti kouluja, uusin valmistui juuri. Sijainti Tampereen kyljessä tuo hyötyjä, mutta samalla menettää elinvoimaa maakunnan keskuskaupunkiin.

Pekka Friimäki, sd., Valkeakoski
Autonkuljettaja, työsuojeluvaltuutettu ja varaluottamushenkilö yrityksessä Postikuljetus Oy.
Kuntavaaliehdokas Valkeakoskella.
– Haluan kehittää Valkeakoskea toimivampaan suuntaan lasten ja nuorten tarpeista alkaen. Pienet ryhmäkoot ja riittävät resurssit antavat paremmat eväät laadukkaaseen opetustyöhön. Nuoret tarvitsevat mielekästä tekemistä myös vapaa-ajalla ja pyrin löytämään keinoja joilla kynnys hyvien harrastuksien aloittamiseen olisi mahdollisimman matala ja edullinen.
– Kunnan tehtävä on mielestäni auttaa asukkaitaan. Nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä tulisi tukea heidön polullaan kohti työelämää. Jokainen kuntalainen ansaitsee korkealaatuiset ja helposti saavutettavat terveyspalvelut.
– Hyvän elämän edellytyksiin kuuluu myös kohtuuhintainen asuminen. Haluan kehittää vuokra-asumisen ehtoja ja edistää järkevästi rahoitettua asuntotuotantoa, jotta perheiden asumiskulut eivät karkaa pilviin.

Kari Virinsalo, sd., Lappeenranta
Linja-autonkuljettaja yrityksessä Savonlinja Oy, luottamusmies. AKT:n hallituksen jäsen.
Kuntavaaliehdokas Lappeenrannassa.
– Lappeenranta hankkii osan palveluistaan ostopalveluina. Ajatus on muutoin hyvä, mutta tarjouskilpailun voittaneen yrityksen kotikunta on yleensä jossain muualla. Yhteisöverot eivät kerry kaupungin kassaan ja puuttuvat eurot otetaan asukkaiden taskuista. Kaupungin tulisi todellisuudessa myös vaatia sopimusperusteisesti, että palvelutuottajat noudattavat kunkin alan työehtosopimusta.
– Kaupungin moraalinen vastuu on turvata lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet, jotta kynnys aloittaa mielekäs harrastus olisi mahdollisimman matala. Tämä voisi tarkoittaa tuettuja harrastusmahdollisuuksia etenkin vähävaraisille perheille ja toimivaa edullista joukkoliikennettä. Nyt Lappeenrannassa on asuinalueita, joista kulkeminen julkisilla liikennevälineillä on tehty erittäin hankalaksi.
Ehdolla myös!
Viime hetkellä vaaligalleriaan ilmoittautuneet:
Soili Leppänen, sd. Lieto
Huoltamoallalla työskennellyt, Turun Autoalantyöntekijät osasto 40 jäsen
Kuntavaaliehdokas Liedossa.
– Tuon päätöksentekoon laajan kokemuksen ja vahvan taistelutahdon.
---
Arto Aijala, Helsinki
Jäähdyttelevä AKT:n seniorikansalainen, aiemmin pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu
Kuntavaaliehdokas Asukkaiden ääni -listalla Helsingissä.
– Valtuustossa tarvitaan reilusti ihmisten asialla olevia valtuutettuja, ja minä olen sellainen.