Eläkkeelle meno ei ole rakettitiedettä, mutta arjen rutiinit menevät uusiksi: Viisasta valmistautua etukäteen ja kokeilla eri laskureita
Vanhuuseläkkeen hakeminen on aika yksinkertainen toimitus. Ei ole pakko edes tietää, missä työeläkeyhtiössä on vakuutettuna. Eläkeyhtiöt lähettävät väärään paikkaan tulleet hakemukset oikeaan osoitteeseen.
Myös ennenaikainen eläkkeen nostaminen tai eläkkeen lykkääminen on helpohkoa, kunhan laskee kaikki seuraukset tarkkaan.
Sokkonakin oikeaan osoitteeseen
Iän ylittäessä 55 ikävuotta alkaa vanhuudenturva ehkä kiinnostaa. Miten vanhuuseläkettä haetaan, työeläkeyhtiö Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen?
– Vanhuuseläkkeen hakeminen on suoraviivaista toimintaa. Täytyy selvittää työnantajaltaan, missä eläkeyhtiössä on vakuutettuna. Työsuhteen täytyy päättyä ennen eläkkeen alkamista, muuten eläkkeeseen ei ole oikeutta. Eläkehakemus on helpointa tehdä verkossa.
– Ja jos lähettää eläkehakemuksen väärään yhtiöön, ei sekään haittaa. Yhtiöt ohjaavat hakemuksen oikeaan paikkaan.
Ilmarisessa palvelun nimi on OmaEläke (www.ilmarinen.fi/henkiloasiakas/henkiloasiakkaan-asiointi/). Kokeillaanpa.
Vahvan tunnistautumisen jälkeen aukeaa valikko, josta löytyy vanhuuseläkkeelle haku. Vanhuuseläkehakemus tulee saataville OmaEläke-palvelussa aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista.
Samasta valikosta voi hakea osatyökyvyttömyyseläkettä ja osakuntoutustukea, työkyvyttömyyseläkettä ja kuntoutustukea sekä perhe-eläkettä.
Laskurilla saa selvyyttä
Outi Pekkarinen kehottaa kaikkia palkansaajia käymään tarkastamassa kertynyt työeläke joko oman eläkeyhtiönsä sivustoilla tai Työeläke.fi palvelun (www.tyoelake.fi/tyoelakeote/) sivuilta.
Pekkarisen mielestä omasta eläkkeestään kannattaa kiinnostua ajoissa, edes vähän. Nykyisin jo 17-vuotiaana tehty työ kartuttaa eläkettä. Ennen vuotta 2005 alle 23-vuotiaana tehty työ ei kartuttanut eläkettä.
– Nykyinen eläkesääntö on sillä lailla reilu, että jokainen työssä ansaittu euro kartuttaa eläkettä, sanoo Pekkarinen.
Työeläke.fi-sivustolta löytyvät laskurit eläkeikään, eläkearvioon, osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen (OVE), perhe-eläkkeeseen, YEL-työtulosuositukseen ja eläkkeeseen perhevapaan ajalle.
OVEa ja lykkäyskorotusta,
ennen vai jälkeen?
Entä jos haluaa saada työeläkettä jo ennen varsinaista vanhuuseläkettä? Tai haluaa jatkaa töissä eläkeiän jälkeen?
Osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen (OVE) ovat oikeutettuja 61-vuotiaat (1961 ja ennen sitä syntyneet) ja 62-vuotiaat (1962–1964 syntyneet). Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden OVE-ikä vahvistetaan myöhemmin.
– OVE on joustava eläkelaji. Se jatkuu siihen saakka, kunnes jäät vanhuuseläkkeelle. Kertyneestä eläkkeestä voi valita maksuun 25 vai 50 prosenttia.
– Mutta on hyvä muistaa, jos jää OVElle ennen alinta vanhuuseläkeikää, sen ottaminen pienentää tulevaa eläkettä pysyvästi. Vähennys on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, joka on OVEn ja alimman vanhuuseläkeiän välissä, Pekkarinen toteaa.
Toisaalta hänen mukaansa osittainen vanhuuseläke antaa vapaat kädet työntekoon eläkkeen rinnalla. Voi tehdä töitä samanaikaisesti niin paljon kuin haluaa tai lopettaa työt kokonaan.
Sen sijaan jos ei jää vanhuuseläkkeelle heti kun se olisi mahdollista, tulevaa eläkettä kasvattaa lykkäyskorotus. Sekin on 0,4 prosenttia, mutta siis plussaa, jokaiselta tehdyltä kuukaudelta alimman eläkeiän jälkeen. Jos ihminen esimerkiksi työskentelee 65-vuotiaasta 68-vuotiaaksi, nousee hänen lopullinen työeläkkeensä 14,4 prosenttia, mitä Outi Pekkarinen pitää huomattavana lisäyksenä.
– Verotuksen vaikutusta kannattaa arvioida verottajan sivuilla veroprosenttilaskurilla, Pekkarinen sanoo.
Turvaa myös pahan päivän varalle
Pekkarinen haluaa muistuttaa, että työeläkejärjestelmä tuo turvaa myös pahan päivän varalle esimerkiksi työkyvyttömyyden kohdalla.