Tietopaketti työelämästä Ukrainasta Suomeen tuleville
SAK on laajentanut Työelämänpelisäännöt.fi-palvelun ukrainan- ja venäjänkielisiä sisältöjä.
Tilapäisen suojelun direktiivi mahdollistaa sotaa pakeneville ukrainalaisille automaattisesti työluvan. Jos työluvan saaneiden tiedot suomalaisesta työelämästä ovat heikot, heitä saatetaan käyttää työelämässä hyväksi.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistuttaa, että kaikkiin Suomessa työtä tekeviin on sovellettava samoja työehtoja kuin suomalaisiin.
– Sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat erittäin haavoittuvassa asemassa. Jo nyt on kuultu esimerkkejä, että heidän hädänalaista tilannettaan on yritetty käyttää hyväksi. Haluamme varmistaa, että ukrainalaisilla on saatavilla luotettavaa tietoa työelämästä.
Ukrainalaisia on työskennellyt Suomessa aiemminkin kausityöntekijöinä ja esimerkiksi rakennuksilla, mutta nyt heitä tulee töihin todennäköisesti muillekin aloille. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen voi saapua Ukrainasta tämän vuoden aikana jopa 80 000 Venäjän hyökkäyssotaa pakenevaa ihmistä.
– Haluamme tarjota Ukrainasta Suomeen töihin tuleville selkeää ja helposti ymmärrettävää tietoa työntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista. Siksi päätimme nopealla aikataululla laajentaa Työelämänpelisäännöt.fi-palvelun ukrainan- ja venäjänkielisiä sisältöjä, Jarkko Eloranta sanoo.
Tämä artikkeli on julkaistu lehdessä 3/2022.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
-
SAK:n hallitus: Lisää pakotteita Venäjälle Ukrainassa tehtyjen sotarikosten vuoksi
Julkaistu: -
SAK:n hallitus: Aloitamme järjestöllisen valmiuden kohottamisen
Julkaistu: -
Työntekijöiden hyvät vaikutusmahdollisuudet parantavat työn tuottavuutta
Julkaistu: -
SAK:n Jarkko Eloranta arvostelee lakko-oikeuden rajoittamista huoltovarmuuteen vedoten – työntekijöiden roolia kriiseihin varautumisessa vahvistettava
Julkaistu: -
SAK:n tutkimus: Lakkovalmius laajaa halki palkansaajakentän
Julkaistu: