Pohjoismainen ay-malli vahva pelaaja EU:ssakin
Ay-liike on tärkeä tekijä, kun maailmassa on epävakautta.
– Eurooppalaisen ay-liikkeen toimintakulttuuri on erilainen, mutta päämäärä on sama, linjaa FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara.
Susanna Salovaara puhui 16.9. TSL:n järjestämässä Eurooppalainen työelämä ja suomalainen ammattiyhdistysliike -seminaarissa Helsingissä siitä, mitkä ovat pohjoismaisen ay-liikkeen vaikutusmahdollisuudet EU:ssa. Hänen edustamansa FinUnions toimii palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n EU-edustustona. Salovaara näkee, että Brysselissä ovat näkyvimmin esillä ne ay-liikkeet, joilla on myös kotimaassa vahva tuki.
– Olemme tottuneet tulemaan kuulluksi ja sitä halutaan myös eurooppalaisella tasolla.
Vaikuttamisessa yhteistyökumppaneita kannattaa hakea vahvoista sopimisen maista, kuten Itävallasta, osin Saksasta ja Hollannista. Pohjoismaiden yhteispeli on lisäksi yhä valttia.
– Pohjoismaisesta mallista on tullut tavoitetila monelle muulle maalle, tai ainakin heidän ay-liikkeelleen.
Tärkeä tekijä on myös Euroopan ammatillinen yhteistyöjärjestö EAY. Se edustaa 45 miljoonaa palkansaajaa.
– FinUnions saa keskusjärjestöltä nuotit, joiden mukaan me sitten ajelemme.
– Ay-liike on merkittävä, ja vaikka ilkeät kielet yrittävät teilata meidät historiallisiksi jäänteiksi, näemme koko ajan, ettei se ole totta. Meillä on merkitystä, eikä historia myöskään ole mennyt minnekään. Siitä kielii esimerkiksi keväällä pidätettyjen ay-johtajien tilanne Valko-Venäjällä. Olemme avainasemassa, kun maailmassa on myllerrystä.
Tämä artikkeli on julkaistu lehdessä 6/2022.